Кламер БГ - Новини: КПКОНПИ глоби двама общинари, гласували по-нисък наем на семейните си фирми

КПКОНПИ глоби двама общинари, гласували по-нисък наем на семейните си фирми

България

|
Ср, 12 Май 2021г. 12:17ч.
КПКОНПИ глоби двама общинари, гласували по-нисък наем на семейните си фирми

Двама общински съветници от Благоеваград са глобени с по 5 хил. лв. заради конфликт на интереси, съобщиха от антикорупционната комисия КПКОНПИ. В края на миналат година те са гласували отпадане на наема за общински помещения като антикризисна мярка в подкпрепа на местния бизнес. Проблемът е, че семейните им фирми също са се възползвали от това.

Председателят на общинската комисия по икономика Кирил Роячки е докладвал предложението за отпадане на наема и е гласувал "за" посочват от КПКОНПИ. В онзи момент фирмата "Роячки" ЕООД е била наемател по два договора – на 60 кв. м. за поставяне на маси и на други 74 кв. м. със същото предназначение. Дружеството е собственост на майката на съпругата на общинския съветник. Роячки е трябвало да си направи отвод, но вместо това е действал в частен интерес, твърдят от комисията.

Сходен е случаят и с друг общински съветник – Гергана Янчева. През миналия ноември тя е гласувала "за" намаляване на наеми за общински имоти. Решението касае директно майката на съпруга й, която има търговски обект върху общински терен. На Янчева също е наложена глоба от 5 хил. лв.

Решенията на КПКОНПИ не са окончателни. Те могат да се обжалва пред административния съд.

mediapool.bg