Кламер БГ - Новини: "Спутник V" разпали скандал между Русия и Словакия

"Спутник V" разпали скандал между Русия и Словакия

Коронавирус

|
Четв, 08 Апр 2021г. 18:20ч.
"Спутник V" разпали скандал между Русия и Словакия

Доставка на руската ваксина

"Спутник V" за Словакия разпали скандал с взаимни обвинения между двете страни.

Първо Словашкият държавен институт за контрол на лекарствата (SUKL) каза, че ваксините "Спутник V", съдържащи се в партидата, която наскоро е получила страната, имат различни характеристики в сравнение с партидите от проучванията, публикувани преди време в медицинското списание The Lancet и от партидите, проучвани от Европейската агенция по лекарствата (EMA), съобщи Ройтерс.

Според първоначалните констатации в списанието, "Спутник V" е между 91% и 96% ефективна за предотвратяване на Covid-19 след 21 дни от поставяне на втората доза.

Ваксината "показа добър профил на безопасност и предизвика силен хуморален и клетъчен имунен отговор при участниците в проучването", се посочваше в информацията, публикувана навремето от The Lancet.

Местните медии съобщиха, че Словакия временно е спряла процеса на разпространение на ваксината поради липсата на данни, тъй като институтът не е успял да даде ясен отговор дали е безопасно да се започнат ваксинациите и SUKL не може да не може да определи ползите и рисковете от ваксината.

Словакия закупи през миналия месец 200 000 дози от Русия, което впоследствие доведе до принудителната оставка на премиера Игор Матович.

Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), подкрепил проучването и пускането в употреба на ваксината срещу коронавирус "Спутник V", обаче отхвърли тези твърдения и обвини Словашкия държавен институт за контрол на лекарствата наркотиците (SUKL), че води "кампания за дезинформация".

"Информациите, че по някакъв начин ваксината срещу Covid-19 "Спутник V" в Словакия се различава от "Спутник V" в клиничните изпитвания, позовавайки се на анонимни източници, са фалшиви новини. За съжаление очакваме и допълнителни фалшиви новини и провокации от врагове на "Спутник V" в Словакия, които се опитват да подкопаят ваксината", бе написано в официалния профил на "Спутник V" в Туитър.

От руска страна казаха, че Словакия е нарушила договора, като е тествала руската ваксина в лаборатория извън мрежата на Официалната лаборатория за контрол на лекарствата в ЕС.

С оглед на това Русия поиска от Словакия да върне партидите ваксини обратно, за да бъдат използвани от други страни.

mediapool.bg