Кламер БГ - Новини: След ваксината Путин ще "разширява географията"

След ваксината Путин ще "разширява географията"

Свят

|
Четв, 25 Март 2021г. 18:53ч.
След ваксината Путин ще "разширява географията"

Владимир Путин добре понася направената му преди два дни ваксина срещу коронавирус, заяви в четвъртък прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. "При президента не се наблюдават никакви странични ефекти. Чувства се добре. Понася ваксината добре", каза той пред журналисти.

Самият Путин коментира, че ще проучи ефекта от ваксината и ще разшири географията на своите пътувания.

С коя от трите руски ваксини бе имунизиран Путин, не казва нито той, нито Песков.

Президентът отказа да бъде ваксиниран пред телевизионните камери, както направиха други световни лидери.

Запитан от журналисти защо, след като толкова много руснаци се отнасят скептично към ваксинирането срещу Covid, инжектирането на Путин не е било публично, Песков коментира в сряда, че според него президентът и без това е направил много за популяризирането на ваксинацията.

На въпрос как хората да повярват, че Путин наистина се е ваксинирал и защо не им покажат, говорителят на Кремъл отговори: Ще се наложи да вярвате на казаното. Добави, че значението на думите не бива да се омаловажава.

Мнозина в Русия също така се питаха защо Путин стигна до имунизацията чак на 23 март тази година, след като още миналото лято обяви ваксината "Спутник V" не само за първата в света срещу Covid, но и като "най-добрата". Масовото ваксиниране в Русия започна през декември.

Президентът най-напред каза, че причина за отлагането била възрастта му, после пък - че не искал да нарушава графика за ваксиниране.

Ваксинирането на руснаците срещу Covid върви при много ниски темпове. Председателят на Руската академия на науките Александър Сергеев коментира в четвъртък, че си обяснява това с умората на хората. Той отбеляза, че в Израел вече над 50% от населението е получило и двете дози ваксина, а в Русия, по негови данни, са 2-3%.

Неотдавнашно допитване на допитване на Центъра "Левада" показва, че цели 62% от руснаците не желаят да се ваксинират със "Спутник V" и че броят на антиваксърите трайно нараства през последните месеци.

mediapool.bg