Кламер БГ - Новини: Северна Корея твърди, че е изпробвала нови тактически ракети

Северна Корея твърди, че е изпробвала нови тактически ракети

Свят

|
Пет, 26 Март 2021г. 12:56ч.
Северна Корея твърди, че е изпробвала нови тактически ракети

Северна Корея обяви, че е извършила вчера изпитания на две "тактически управляеми ракети от нов тип", предаде ДПА, цитирайки севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА. Тестовете са извършени от Академията за национална отбрана на КНДР, която ги е оценила като "много успешни".

Двете ракети са поразили целите, които били в морето, на 600 километра от крайбрежието. Новата оръжейна система може да носи боен заряд с маса от 2,5 тона, се казва в съобщението.

Изтрелванията са били наблюдавани от И Пьон-чол, високопоставен представител на управляващата Корейска трудова партия, който казал, че оръжейната система е "много важна за укрепване на военната сила на страната и възпиране на всякакви военни заплахи на Корейския полуостров".

Смята се, че това са първите балистични ракети, изстреляни от Пхенян след встъпването в длъжност през януари на американския президент Джо Байдън, който вчера обеща ответни действия, ако Северна Корея продължи да засилва напрежението, отбелязва ДПА.

С резолюции на Съвета за сигурност на ООН на Пхенян му е забранено да извършва изпитания на балистични ракети и са му наложени строги санкции с цел да спре да разработва ракети.

Вчера двете ракети са били изстреляни от севернокорейския град Хамчжу (към Японско море - бел. ред.) и са изминали около 450 километра, съобщи южнокорейският Комитет на началник-щабовете.

Днес южнокорейският президент Мун Чже-ин каза, че не е желателно да се предприемат действия, които биха затруднили диалога, призна, че южнокорейците са много обезпокоени от изстрелването на ракетите, и призова за продължаване на диалога между Вашингтон, Пхенян и Сеул.

Ракетните тестове бяха осъдени и от Япония.

Руският външен министър Сергей Лавров призова за подновяване на преговорния процес за ситуацията на Корейския полуостров.

Държавният департамент на САЩ осъди изпитанията като "дестабилизиращи" и подчертава, че ядрената и ракетната програма на Пхенян представляват сериозна заплаха за международния мир и сигурност, предаде Ройтерс.

Това е втори пуск на севернокорейски ракети за една седмица. В неделя към Японско море бяха изстреляни две крилати ракети. Това стана малко след като в района приключиха съвместни командно-щабни учения на Южна Корея и САЩ.

mediapool.bg