Кламер БГ - Новини: Русия желае да укрепи връзките си с хунтата в Мианма

Русия желае да укрепи връзките си с хунтата в Мианма

Свят

|
Пет, 26 Март 2021г. 19:47ч.
Русия желае да укрепи връзките си с хунтата в Мианма

Русия желае да укрепи военните си връзки с Мианма, съобщиха в петък руски държавни медии, след среща на високопоставена военна делегация с хунтата в азиатската страна, предаде Ройтерс.

Заместник-министърът на отбраната на Русия Александър Фомин е бил приет в столицата Нейпидо от водача на хунтата генерал Мин Аун Хлайн, който завзе властта на 1 февруари.

Превратът бе последван от седмици на масови протести в цялата страна, срещу които силите за сигурност използваха смъртоносни оръжия и убиха най-малко 320 души според активисти.

Кадри по мианманската телевизия показват как днес Фомин и Хлайн обхождат маса, на която са изложени самоделни щитове, мотоциклетни шлемове и петролни бомби. Според телевизията това са "самоделни оръжия, конфискувани по време на размириците".

ТАСС цитира думи на Фомин, че Мианма е надежден съюзник и стратегически партньор на Русия в Азия. Видео, излъчено по руския военен тв канал "Звезда", показва как Фомин се ръкува с генерала и получава от него медал и церемониален меч. Залата е пълна с униформени военни. ТАСС цитира обяснението на Фомин, че настоящото му посещение е в отговор на участието на Мин Аун Хлайн в парада в Москва миналата година по случай 75-годишнината от "победата във Великата отечествена война".

Гостуването на руската делегация в азиатската държава става ден преди парада по случай Деня на въоръжените сили на Мианма. Това посещение е поредният знак за подкрепата, която Русия оказва на военната хунта в Мианма. Западът и съседни държави заклеймиха насилието срещу цивилни там и призоваха за възстановяване на избраното правителство на Аун Сан Су Чжи. САЩ, Великобритания, Австралия и ЕС наложиха санкции на членове на управляващата военна хунта и свързани с нея бизнеси, припомни Ройтерс.

По данни на стокхолмския Международен институт за изследвания на мира Русия е източник на най-малко 16 на сто от доставените в Мианма въоръжения за периода 2014-2019 година.

mediapool.bg