Кламер БГ - Новини: Светът отбелязва "Часът на Земята"

Светът отбелязва "Часът на Земята"

Свят

|
Съб, 27 Март 2021г. 09:44ч.
Светът отбелязва "Часът на Земята"

"Часът на Земята" е най-мащабната глобална инициатива, посветена на опазването на планетата. Тази пролет тя ще стане факт за 14-а поредна година в над 7000 града от 180 държави.

Милиони хора от цял свят традиционно ще изгасят осветлението в домовете си тази вечер между 20.30 и 21.30 ч., отправяйки призив за устойчиво и отговорно бъдеще, напомнят от WWF България.

Фокусът на международната кампания на WWF е върху опазването на биоразнообразието, което намалява с драстични темпове. Само за 50 години сме изгубили 68 процента от популациите на диви животни. Затова "Часът на Земята" в България обръща специално внимание на грижата за един емблематичен за нашите гори вид - кафявата мечка, чието оцеляване е изложено на сериозен риск през последните десет години. В опит да противодейства на тази негативна тенденция, в края на 2020 г.

WWF е заявила желанието и амбицията да започне дългосрочна научно-базирана програма за опазване на мечките и предотвратяване на потенциални конфликти с хората.

"За огромна наша радост над 2000 българи се отзоваха на апела ни за помощ и подкрепиха създаването на Спасителен мечешки отряд от експерти, който вече е на терен и работи успешно. Сега целта ни е да продължим да надграждаме започнатото, като проучим и оценим мечешките популации в Средна Стара Планина и в Западните Родопи, както и да предпазим местните хора от нежелани срещи с тях", отбелязва Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

mediapool.bg