Кламер БГ - Новини: Северна Корея няма да участва на олимпийските игри в Токио

Северна Корея няма да участва на олимпийските игри в Токио

Свят

|
Вт, 06 Апр 2021г. 13:29ч.
Северна Корея няма да участва на олимпийските игри в Токио

Северна Корея няма да участва на олимпийските игри в Токио това лято заради рисковете от зараза с коронавирус, съобщение, направено днес, което съсипва надеждите на южнокорейците да извлекат полза от олимпийските игри, за да рестартират преговорите с Пхенян.

На заседание севернокорейският национален олимпийски комитет "реши да не се участва в 32-ите олимпийски игри, за да защити спортистите от световната здравна криза, съобщи пресслужбата на министерството на физическата култура и спорта в Пхенян.

Участието на Северна Корея, ядрена сила, изолирана от останалия свят, на последните зимни олимпийски игри в Пьончан в Южна Корея, беше решаващ фактор за зрелищното дипломатическо сближаване през 2018 г.

Ким Йо-чен, сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, присъства на олимпийските игри като пратеник на брат си, а севернокорейското участие беше широко отразено.

Южнокорейският президент Мун Дже-ин освен това използва възможността, за да предприеме посредническа мисия между Пхенян и Вашингтон, довела до историческата среща на върха между Ким и американския президент Доналд Тръмп.

Преустановени преговори

Направеното днес от Пхенян съобщение обаче слага край на надеждите на Сеул да използва олимпиадата 2020, отложена за това лято заради пандемията от коронавирус, за да стимулира нов старт на преговорния процес между Пхенян и Вашингтон, спрял след провала на срещата на върха Ким-Тръмп през февруари 2019 г. в Ханой.

На 1 март президентът Мун беше изложил ясно намеренията си в речта си по случай празника на националната независимост на Южна Корея. "Олимпийските игри в Токио, които се провеждат тази година, може да бъдат възможност за диалог между Южна Корея и Япония, Севера и Юга, Северна Корея и Япония и Северна Корея и САЩ".

Съобщението за оттеглянето на Пхенян, което е с вчерашна дата, беше публикувано днес на сайта на министерството на физическата култура и спорта. В него се споменава заседание севернокорейския национален олимпийски комитет от 25 март.

Южнокорейското министерство на обединението заяви днес, че "съжалява, че ситуацията, свързана с Covid-19", е пречка игрите в Токио да бъдат "възможност за напредък към мир на Корейския полуостров".

В Токио главният говорител на правителството Кацунобу Като заяви, че японските власти следят отблизо информацията по въпроса и правят опити за подобряване на ситуацията, като вземат по-специално "контрамерки в борбата срещу заразата, за да могат много държави и региони да участват на игрите в Токио".

Но южнокорейски анализатор изтъкна, че вероятно коронавирусът не е единствената причина за севернокорейското решение да не се участва на игрите.

"Пхенян изглежда протестира срещу политиката на Япония към Северна Корея, тъй като деликатните въпроси като правата на човека и санкциите бяха повдигнати в Токио в партньорство със САЩ", каза за АФП Ян Му-джин, преподавател в университета за севернокорейски изследвания в Сеул.

Северна Корея е подложена на множество международни санкции заради програмите си за ядрено въоръжаване и ракетите си, забранени с резолюции на Съвета за сигурност на ООН.

Тя е по-изолирана от всякога откакто преди година затвори плътно границите си, за да се защити от коронавируса, появил се най-напред в Китай, с който граничи, преди да се разпространи в целия свят.

Пхенян заявява, че на негова територия няма случаи на коронавирус. Експерти поставят под съмнение това твърдение.

"Бандит"

Администрацията на американския президент Джо Байдън, дошла на власт през януари, казва, че е в последния етап на проучването на бъдещата си политика по отношение на Северна Корея. Очаква се американските служители да подкрепят възобновяване на преговорите на по-ниско ниво, а не толкова зрелищни срещи на върха по важни въпроси.

По време на предизборната си кампания Байдън нарече Ким Чен-ун "бандит" и разкритикува срещите на върха между него и Доналд Тръмп, когото обвини, че по този начин е легитимирал един от най-безмилостните лидери на планетата. Байдън обаче каза също, че е отворен за дипломация.

Американският президент предупреди също Северна Корея, че ще има последици за всяко нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност.

Предупреждението му беше направено след севернокорейските изпитания на две устройства, смятани от американски високопоставени служители за балистична ракета - категория оръжие, забранено на Пхенян от ООН.

Както отношенията със САЩ, така и отношенията между двете Кореи са в застой. Наскоро властите в Пхенян на няколко пъти заявиха, че не се интересуват от разговори със Сеул.

По БТА

mediapool.bg