Кламер БГ - Новини: Киев призова НАТО да ускори приемането на Украйна в пакта

Киев призова НАТО да ускори приемането на Украйна в пакта

Свят

|
Вт, 06 Апр 2021г. 15:29ч.
Киев призова НАТО да ускори приемането на Украйна в пакта

Украинският президент Володимир Зеленски призова днес НАТО да ускори присъединяването на страната му към организацията, за да бъде изпратен сигнал към Русия, която веднага протестира, на фона на нарастващо напрежение около войната в Източна Украйна, предаде Франс прес. По-рано днес бе съобщено, че двама украински войници са убити от проруски сепаратисти в Източна Украйна – поредното свидетелство за нарасналото напоследък напрежение в района.

НАТО е единственият път към край на войната в Донбас, територия в източната част на Украйна, обхваната от конфликт с проруските сепаратисти, написа президентът Зеленски в Туитър в послание до генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг, след телефонен разговор между двамата.

Планът за действие за присъединяване ще е истински сигнал към Русия, добави Зеленски.

Няколко минути по-късно Кремъл заяви, че влизане на Киев в алианса ще влоши конфликта между проруските сепаратисти и украинските сили.

Силно се съмняваме, че това ще помогне на Украйна да реши вътрешния си проблем. От наша гледна точка това още повече ще влоши ситуацията, заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков посочи, че когато се говори за влизане в НАТО, по никакъв начин не трябва да се изключва мнението на хората. И ако попитате няколкото милиона жители на самопровъзгласилите се републики, ще разберете, че такова членство в НАТО е дълбоко неприемливо за тези хора, подчерта прессекретарят на руския президент, цитиран от ТАСС.

Говорителят на президента Владимир Путин каза, че засега не се наблюдава намерение на Киев да се успокои и да се отдръпне от войнствените теми, прикривайки се зад някаква ефимерна заплаха и да вземе под контрол подразделенията на въоръжените сили на Украйна, разположени по линията на съприкосновение в Донбас, които най-често са причина за провокации.

Русия многократно е осъждала разширяването на НАТО на изток като заплаха за сигурността й.

Призивът на Зеленски беше отправен на фона на засилено руско-украинско напрежение, като Киев обвинява Москва в струпване на войски и техника по северните и източните граници на Украйна, както и на полуостров Крим, който беше анексиран от Русия, отбелязва АФП.

Размяната на словесни заплахи и увеличаването на въоръжените сблъсъци с проруските сепаратисти в Донбас пораждат опасения за ескалация на конфликта, започнал през 2014 г.

В разговора си с президента Зеленски Столтенберг е изразил дълбока загриженост от военната дейност на Русия в и около Украйна.

Двама украински войници са убити от проруски сепаратисти в Източна Украйна през последното денонощие, предаде Ройтерс по-рано във вторник, като се позова на украинските военни, отбелязвайки, че това нагнетява допълнително ескалиращото напрежение.

Киев твърди, че в последните седмици Русия увеличава военното си присъствие край източните граници на Украйна, а съобщенията за сепаратистки атаки срещу украинските правителствени сили значително зачестиха.

НАТО изрази безпокойство от засилването на руското военно присъствие в района на Донбас. Москва и Киев отдавна се обвиняват взаимно в неизпълнение на договореностите за мир в района.

Вчера Кремъл заяви, че придвижването на руски военни край общата граница не представлява заплаха за Украйна или за когото и да било другиго, и че Москва мести войските си из Русия, както намери за добре.

САЩ, Великобритания, Европейският съюз и страните от НАТО изразиха подкрепа за Украйна.

Пак вчера Държавният департамент на САЩ заяви, че смята съобщенията за движения на руски войски край украинската граница за достоверни, настоя Москва да обясни "провокациите" и изрази готовност за обсъждане на въпроса.

Руският заместник-външен министър Сергей Рябков днес съобщи, че представители на Москва и Вашингтон са обсъдили положението в Донбас.

"Имахме контакти с правителството на САЩ за ситуацията в Донбас. Изчерпателно изложихме пред американската страна случващото се", каза Рябков за ТАСС. Той отбеляза, че "се наблюдава все по-провокативна линия от страна на Киев и западните му покровители начело със САЩ". "Вашингтон би трябвало да бъде загрижен за последиците от тази координирана политика", допълни той.

В този контекст украинските сили започнаха днес десетдневно военно учение в южната част на страната с участието на 600 военни от резерва. Маневрите включват защита на "административната граница с Крим" и на "части от крайбрежието, достъпни за десант", отбелязва Франс прес.

mediapool.bg