Кламер БГ - Новини: Афера с фалшиви паспорти в Скопие доведе до нов политически сблъсък

Афера с фалшиви паспорти в Скопие доведе до нов политически сблъсък

Свят

|
Ср, 07 Апр 2021г. 11:23ч.
Афера с фалшиви паспорти в Скопие доведе до нов политически сблъсък

Девет души бяха арестува в Северна Македония за участие в схема за фалшиви паспорти, а казусът доведе до нов сблъсък между правителството на социалдемократа Зоран Заев и опозиционната ВМРО – ДПМНЕ.

Вътрешният министър Оливер Спасовски съобщи на пресконференция, че 215 фалшиви паспорта са били издадени на членове на престъпни групи. Единият от арестуваните е бил посредник при издаването на документите и не е работел в МВР, а другите са полицаи и контрольори. Министърът каза, че разследването се водело от 2019 г. От издадените паспорти с фалшива самоличност 214 са на чужди граждани, а 1 - на гражданин на Република Северна Македония.

Установено е, че става дума за членове на международни престъпни групи.

"Независен весник" пише, че Спасовски е призовал прокуратурата да се заеме със "саботажа" на операцията от страна на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ и нейния лидер Християн Мицкоски, съобщи БТА.

Според министъра споделянето на информация за издаването на фалшиви документи, която те обявиха на брифинги вчера и онзиден, е можело да застраши операцията, извършена в сътрудничество с Интерпол, и да провали всичко направено в продължение на две години.

Той нарече "фалшиви новини" и твърденията на ВМРО-ДПМНЕ, че това разследване е започнало, когато министър беше Наке Чулев, а след това МВР не е предприело нищо. "Правосъдието ще настигне всички и докато аз съм начело на МВР, борбата с престъпността няма да престане", каза Спасовски.

В. "Вечер" цитира Наке Чулев, който призовал Спасовски да подаде оставка, защото му е оставил пълно разследване, а той една година не е предприел нищо.

"Недопустимо е страна членка на НАТО и претендент за членство в ЕС да позволи с години да бъде сериозна логистична база за престъпни транснационални картели с дейност на всички континенти. Точно това позволи сегашното ръководство на МВР начело с министър Спасовски със своето непрофесионално и учудващо незаинтересовано поведение", обвини Чулев.

По неговите твърдения разследването било почти приключено в периода, когато е бил министър на вътрешните работи, но заради предстоящите парламентарни избори не е било огласено.

mediapool.bg