Кламер БГ - Новини: Хакерска атака е прекъснала работата на бензиностанции в цял Иран

Хакерска атака е прекъснала работата на бензиностанции в цял Иран

Свят

|
Пон, 18 Дек 2023г. 13:31ч.
Хакерска атака е прекъснала работата на бензиностанции в цял Иран

Хакерска атака е прекъснала работата на бензиностанции в цял Иран

Хакерска група, която Иран обвинява във връзки с Израел, обяви, че е извършила кибератаки, които са прекъснали днес работата на бензиностанции в цял Иран, съобщи иранската държавна телевизия и израелски местни медии, цитирани от Ройтерс.

Иранският министър на петрола Джавад Оуджи каза пред иранската държавна телевизия, че е било нарушено функционирането на близо 70 процента от бензиностанциите в Иран и че възможната причина е външна намеса.

Иранската държавна телевизия съобщи, че хакерската група "Предатъри спероу" е поела отговорност за атаката. Израелски местни медии също потвърдиха тази информация.

"Кибератаката е била извършена по контролиран начин, за да се избегнат потенциални вреди за аварийно-спасителните служби", посочи в изявление групата "Предатъри спероу", цитирана от ирански медии.

Иранската агенция за гражданска защита, която отговаря за киберсигурността в страната, каза, че все още разследва възможните причини за срива.

Ирански държавни медии допълниха, че въпросната хакерска група и преди е поемала отговорността за кибератаки срещу ирански бензиностанции, железопътни мрежи и стоманолеярни заводи.

При настоящата атака прекъсването на услугите започна рано тази сутрин и е било особено силно усетено в столицата Техеран, съобщиха иранските медии.

"Най-малко 30 процента от бензиностанциите работят, а в останалите постепенно се преодолява прекъсването на услугите", заяви Оуджи.

Реза Навар, говорител на иранската асоциация на бензиностанциите, заяви пред полуофициалната информационна агенция Фарс, че причината за прекъсванията е софтуерен проблем.

"В някои бензиностанции в страната беше потвърден софтуерен проблем с горивната система и в момента експертите отстраняват проблема", каза Навар.

Той добави, че няма недостиг на гориво, но призова шофьорите да не посещават бензиностанциите.

mediapool.bg