Кламер БГ - Новини: Напредват плановете за среща на папата с руския патриарх

Напредват плановете за среща на папата с руския патриарх

Свят

|
Ср, 22 Дек 2021г. 13:36ч.
Напредват плановете за среща на папата с руския патриарх

Папа Франциск и патриарх Кирил по време на срещата им в Хавана

Напредват плановете за евентуална среща догодина между папа Франциск и руския патриарх Кирил след историческата им среща в Хавана през 2016 г., заяви високопоставен представител на Руската православна църква (РПЦ), цитиран от Асошиейтед прес.

Митрополит Иларион, отговарящ за външните отношения на РПЦ, се срещна за около час с папа Франциск тази сутрин във Ватикана.

"Имахме възможност да обсъдим днес конкретни дати и места, но те все още не са уточнени и договорени, така че все още не можем да обявим датата и мястото'', цитира РИА Новости думите на Иларион. Той също заяви, че надеждата е срещата да се състои през 2022 г.

Франциск вече намекна за възможността за втора среща с патриарх Кирил по време на пресконференция по време на полет по-рано този месец, като заяви, че се надява да уточни възможните дати по време на планираната си среща с Иларион.

Католическата и Руската православна църква се разделят по време на Великата схизма през 1054 г. и остават отчуждени по редица въпроси, включително за върховенството на папата и обвиненията на РПЦ срещу Католическата църква, че се опитва да привлече последователи в бившите съветски републики, отбелязва Асошиейтед прес.

Срещата между папа Франциск и патриарх Кирил на 12 февруари 2016 г. беше първата в историята между предводителите на Католическата и РПЦ - най-голямата православна църква. Двамата се срещнаха във ВИП зала на летището в Хавана, докато Франциск пътуваше за Мексико.

Иларион заяви, че посещение на папата в Русия не е било в дневния ред на дискусиите тази сутрин.

"На днешната среща не обсъждахме въпроса за посещение на папата в Русия. Ценим обаче високо отвореността на папата към православния свят. Надяваме се, че неговата откритост ще донесе добри плодове в сферата на православно-католическите отношения в бъдеще", каза той.

Светият престол от своя страна заяви, че срещата е преминала в дух на братство и че папата е благодарил за поздравленията за рождения ден, които Кирил му е изпратил чрез Иларион. Франциск, който в петък навърши 85 години, получи поздрав за рождения си ден същия ден и от руския президент Владимир Путин.

"От своя страна папата изрази чувства на привързаност и близост към Руската църква и към нейния патриарх Кирил, който наскоро отпразнува 75-ия си рожден ден, припомняйки си с благодарност извървения заедно път на братство и разговора, който проведохме в Хавана през 2016 г.", се казва в изявлението на Ватикана.

mediapool.bg