Кламер БГ - Новини: Изборната комисия в Либия предложи отлагане на президентските избори

Изборната комисия в Либия предложи отлагане на президентските избори

Свят

|
Ср, 22 Дек 2021г. 13:47ч.
Изборната комисия в Либия предложи отлагане на президентските избори

Изборната комисия в Либия предложи отлагане на президентските избори

Висшата национална избирателна комисия в Либия предлага първият тур на президентските избори да бъде отложен за 24 януари, предаде Ройтерс, като цитира нейно изявление във Фейсбук.

По-рано днес парламентарната комисия по изборния процес заяви, че е невъзможно изборите да се състоят на определената дата 24 декември. Това бе първото официално изявление, че вотът няма да се състои в петък, макар че решението се очакваше заради множеството жалби и призиви за отлагане, отбелязва Асошиейтед прес.

В писмо до председателя на парламента Агила Салех Иса депутатът Хади ас Сахер, шеф на парламентарната комисия по изборния процес, казва, че според нея "е невъзможно изборите да бъдат произведени, както е предвидено, на 24 декември". Той не посочва нова дата за гласуването, нито дали то изобщо ще бъде отменено.

Снощи избирателната комисия разпусна секционните комисии, а освен това досега не е обявила списък с допуснатите кандидати. За участие в изборите бяха подали документи стотици хора, включително Сейф ал Ислам - един от синовете на дългогодишния диктатор Муамар Кадафи, свален и убит при въстание през 2011 г.

mediapool.bg