Кламер БГ - Новини: Идентифициран е заподозреният за масовата стрелба в щата Мейн (видео)

Идентифициран е заподозреният за масовата стрелба в щата Мейн (видео)

Свят

|
Четв, 26 Окт 2023г. 17:25ч.
Идентифициран е заподозреният за масовата стрелба в щата Мейн (видео)

Стрелецът избил най-малко 22-ма американци Сн. ЕПА/БГНЕС

Щатската и местна полиция е индентифицирала заподозрения за масовата стрелба в град Люистън, щата Мейн. Това е 40-годишният Робърт Кард, инструктор по огнестрелно оръжие и резервист от армията, който е имал психични проблеми и е бил приет в психиатирчно отделение за две седмици това лято.

При масовата стрелба са убити между 16 и 22-ма души, а повече от 50 са ранени, предаде Ройтерс. Според телевизия "Фокс нюз" стрелецът открил огън на три места - в ресторант, магазин и развлекателен център.

Преди да индентифицират самоличността на Кард, който е заплашвал със стрелба и в миналото, щатската и местната полиция публикуваха две снимки на заподозрения от едно от местопрестъпленията във "Фейсбук" и отправиха призив за обществена помощ.

"Имаме буквално стотици полицейски служители, които работят на територията на целия щат Мейн, за да разследват този случай и да открият Кард", заяви на пресконференция щатският комисар по обществената сигурност Майк Саушак, цитиран от БТА.

На този етап полицията все още издирва Робърт Кард, но е открила бял джип, с който според тях Кард е пътувал до град Лисбън, на около 11 км в югоизточна посока.

Стрелбата в Люистън е 36-ото масово убийство в Съединените щати тази година, според база данни, поддържана от Асошиейтед прес и USA Today в партньорство със Североизточния университет.

Най-малко 188 души са загинали при тези инциденти през 2023 г. Това е вторият най-голям брой регистрирани масови убийства и смъртни случаи до този момент за календарна година в САЩ. Единствено през 2019 г. нападенията са повече – 46. Според базата данни от 2006 г. насам са извършени повече от 560 масови убийства, при които са загинали най-малко 2900 души и най-малко 2000 са били ранени, предава Асошиейтед прес.

Люистън е част от окръг Андроскогин и се намира на около 56 километра северно от най-големия град в щата Мейн – Портланд.

mediapool.bg