Кламер БГ - Новини: Пробиотиците могат да са много опасни при малки бебета

Пробиотиците могат да са много опасни при малки бебета

Свят

|
Пет, 27 Окт 2023г. 13:28ч.
Пробиотиците могат да са много опасни при малки бебета

Агенцията по храните и лекарствата в САЩ предупреди за сериозен риск от употребата на пробиотици при малки бебета след смъртен случай, свързан с продукта Evivo. Сн: Infinant Health

Пробиотиците могат да бъдат изключително рискови при много малки и особено при недоносени бебета и са свързани с поне една смърт на новородено, съобщиха от американската Агенция по храните и лекарствата (FDA).

Смъртният случай, свързан с пробиотиците, е от тази година. От 2018 г. насам е имало над 20 нежелани реакции при кърмачета, свързани с пробиотици и агенцията проучва дали има и други подобни случаи при бебета.

Няма одобрени от FDA пробиотици за кърмачета на каквато и да е възраст, посочва агенцията. Някои продукти обаче се продават незаконно за лечение на заболявания при недоносени бебета в болнични условия, каза FDA.

Пробиотиците, които съдържат живи бактерии или други микроорганизми, са хранителни добавки, а не лекарства и FDA не прави преглед на тяхната безопасност или ефективност.

Миналия месец агенцията изпрати писмо до доставчиците на здравни услуги, предупреждавайки ги за употребата на пробиотици при недоносени бебета, поради риска от "инвазивни, потенциално фатални“ инфекции.

Писмото споменава недоносено бебе, на което, докато е било още в болницата след раждането, е бил даден пробиотичния продукт Evivo на компанията Infinant Health.

Бебето е развило сепсис - животозастрашаващо състояние, при което имунната система на тялото реагира екстремно на инфекция. Впоследствие бебето е починало.

Компанията Infinant Health не е отговорила веднага с коментар по случая. Продуктът й вече е изтеглен от пазара.

FDA също така обяви, че е изпратила предупредително писмо до друг производител - Abbott Laboratories - относно един от продуктите й Similac Probiotic Tri-Blend, който се продава за употреба при недоносени бебета в болници. Той съдържа три бактериални щама: Бифидобактериум инфантис (B. infantis), Стрептококус термофилус (S. thermophilus) и Бифидобактериум лактис (B. Lactis).

В изявление за CBS News говорител на Abbott каза, че проблемът се отнася до една пробиотична добавка Similac Probiotic Tri-Blend, която се използва от по-малко от 200 болници.

От компанията подчертаха, че това не се отнася за нито един от продуктите на Abbott за кърмачета, предлагани на дребно, и родителите и лицата, които се грижат за бебетата, могат да продължат да намират и използват Similac адаптираните млека в цялата страна. "Това предупредително писмо не е свързано с никакъв проблем с качеството на производството. Този продукт е бил използван през последните няколко години и е имал силен профил на безопасност", казаха от компанията.

След писмото на FDA компанията се съгласи да спре продажбите на своя продукт Similac Probiotic Tri-Blend и да работи с агенцията за допълнителни коригиращи действия.

mediapool.bg