Кламер БГ - Новини: Китай и САЩ заявиха, че техни представители са провели конструктивни дискусии

Китай и САЩ заявиха, че техни представители са провели конструктивни дискусии

Свят

|
Вт, 06 Юни 2023г. 13:33ч.
Китай и САЩ заявиха, че техни представители са провели конструктивни дискусии

Китай и САЩ заявиха, че техни представители са провели конструктивни дискусии

Китай и САЩ заявиха, че техни представители са провели конструктивни дискусии, предаде Ройтерс.

Срещите тази седмица между високопоставени представители на САЩ и Китай са белязани от оптимистичен тон, като двете страни постигнаха съгласие за съхраняване на комуникационните линии помежду си, отбелязва Ройтерс.

Изявленията от Вашингтон и Пекин за срещите на помощник държавния секретар на САЩ Даниел Критънбринк с китайски представители, сред които заместник-министърът на външните работи Ма Чжаосюй, са позитивни, като описват разговорите като откровени и продуктивни.

"Двете страни проведоха откровени, конструктивни и плодотворни разговори, посветени на подобряването на китайско-американските отношения и на правилното справяне с разногласията", заяви днес китайското външно министерство във връзка със срещите на Критънбринк с китайски представители.

Двете страни се споразумяха да продължат комуникацията, се казва в изявление на китайското ведомство.

"Двете страни проведоха искрени и продуктивни дискусии като част от опитите си за съхраняване на комуникационните линии", се казва в публикувано късно вчера изявление на американския Държавен департамент.

"Работим здраво, за да може отношенията ни да са възможно най-добри", каза Критънбринк в Пекин, в отговор на журналистически въпрос за състоянието на отношенията между САЩ и Китай.

mediapool.bg