Кламер БГ - Новини: Москва няма да си сътрудничи със специалния докладчик на ООН за правата на човека в Русия Мариана Кацарова

Москва няма да си сътрудничи със специалния докладчик на ООН за правата на човека в Русия Мариана Кацарова

Свят

|
Вт, 06 Юни 2023г. 13:40ч.
Москва няма да си сътрудничи със специалния докладчик на ООН за правата на човека в Русия Мариана Кацарова

Москва няма да си сътрудничи със специалния докладчик на ООН за правата на човека в Русия Мариана Кацарова

Русия няма намерение да си сътрудничи със специалния докладчик на ООН за правата на човека в Русия Мариана Кацарова, тъй като тя ще действа съгласно западните насоки, за да упражни политически натиск върху Москва. Това заяви днес в ефира на телевизия "Росия-24" Генадий Гатилов, постоянен представител на Русия в Службата на ООН и в други международни организации в Женева.

Той изтъкна, че Кацарова "е активен русофоб и винаги е била такава, когато е заемала други длъжности в областта на правата на човека". "От нея не можем да очакваме нищо добро за нас, никаква обективност, никаква правилна оценка на положението с правата на човека в Русия. Така че за нас ситуацията тук е съвсем ясна", добави Гатилов, цитиран от ТАСС.

По думите му постът е бил създаден и въз основа на антируска резолюция в Съвета по правата на човека на ООН, нямаща нищо общо със загрижеността за правата на човека. Според него тази служба е крайно политизирана, а Западът иска да я използва за оказване на натиск върху Русия. "Така че вече сме взели решение и не възнамеряваме да си сътрудничим с нея и нейния офис", добави той.

Българката Мариана Кацарова започна работа като първия специален докладчик на ООН за състоянието на правата на човека в Руската федерация на 1 май 2023 г., след като беше назначена от Съвета по правата на човека.

Кацарова бе назначена за специален докладчик за правата на човека в Русия на 4 април тази година, се казва в справка, публикувана на уебсайта на Върховния комисариат на ООН по правата на човека.

Кацарова оглави разследването на ситуацията с човешките права в Беларус в периода 2021-2022 г., възложено от Съвета на ООН по правата на човека. В периода 2014-2016 г. тя беше ръководителка и на Мониторинговата мисия на ООН за човешките права в Донбас. В продължение на едно десетилетие тя оглавяваше разследванията на неправителствената организация "Амнести интернешънъл" на ситуацията с човешките права в Русия и на нарушенията на човешките права по време на двата конфликта в Чечения. По-рано тя работи като журналист и разследващ ситуацията с човешките права във военните зони в Босна, Косова и Чечения. Работила е също като съветник на Върховния комисар на ООН по правата на човека и като старши съветник в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

mediapool.bg