Кламер БГ - Новини: Зеленски призова САЩ да продължат да подкрепят Украйна

Зеленски призова САЩ да продължат да подкрепят Украйна

Свят

|
Четв, 22 Дек 2022г. 12:22ч.
Зеленски призова САЩ да продължат да подкрепят Украйна

Зеленски призова САЩ да продължат да подкрепят Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски пристигна в САЩ в сряда вечерта. Той кацна с американски военен самолет във военновъздушната база "Андрюс" след пътуване, организирано тайно от съображения за сигурност.

Това е първото посещение на Зеленски в чужда държава след началото на руските удари срещу Украйна на 24 февруари.

Той се срещна в Белия дом с американският президент Джо Байдън. Двамата лидери се стремят да покажат единен фронт срещу нахлуването на Русия в Украйна.

Говори и пред Конгреса на САЩ и призова подкрепата за Украйна да продължи. Визитата на Зеленски съвпадна с обявяването на допълнителна военна помощ за Киев на стойност 1.85 милиарда долара, в която са включени и системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

Законодателите сравниха пътуването на Зеленски до САЩ с коледната поява на Уинстън Чърчил в Капитолия през 1941 г., дни след нападението на Япония над Пърл Харбър, което вкарва САЩ във Втората световна война.

"За мен е особено вълнуващо да посрещна един героичен лидер пред Конгреса по време на война - в момент, в който демокрацията е поставена на карта", заяви председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, защитник на Украйна, чиято покана към Зеленски е едно от последните ѝ действия преди републиканците да поемат контрола над Камарата.

Байдън и първата дама посрешнаха Зеленски

Президентът Байдън и първата дама на САЩ Джил Байдън лично посрещнаха Зеленски на моравата пред Белия дом.

Украинският президент беше облечен в обичайните си панталон и пуловер във войнишко зелено.

"САЩ подкрепят стремежа на Украйна към справедлив свят", обърна се Байдън към украинския си колега. Той му отгвори: "За мен е голяма чест да бъда тук".

Вече в Овалния кабинет на Белия дом Зеленски връчи на Байдън медал от украински командир на батарея HIMARS, предаде Ройтерс.

"Е, незаслужено е, но го оценявам", каза Байдън. Той обеща да даде на капитана американска армейска монета, свързана с бойните полета на Ирак, където се е сражавал синът му Бо.

Украинският президент благодари на Байдън, американските конгресмени и "обикновените хора" на Америка за тяхната толкова важна подкрепа за Украйна.

Байдън каза, че украинците "вдъхновяват света".

В кратки изявления преди срещата им в Овалния кабинет на Белия дом, Байдън заяви пред Зеленски, че е "чест да застане до него" и обеща по-нататъшна финансова, военна и хуманитарна помощ за Украйна. Американският лидер отправи също предупреждение към Русия, че се "опитва да използва зимата като оръжие" във войната.

Зеленски каза, че е искал да дойде в Съединените щати по-рано, но не е имало такава възможност. Украинският президент посочи, че "войната не е свършила" и страната му е изправена пред много предизвикателства, воювайки срещу Русия.

Байдън призова световната подкрепа за Украйна да продължи през 2023 г.

На пресконференцията след срещата в Белия дом Джо Байдън призова американците и света да продължат да подкрепят Украйна през 2023 г.

"С приближаването ни към Новата година е важно американците – а и светът – да чуят направо от Вас, г-н президент, за битката на Украйна и нуждата да продължим да стоим заедно през 2023 г.“, каза Байдън. И добави, че никога не е виждал НАТО или ЕС по-единни, отколкото във връзка с Украйна.

Байдън посочи, че САЩ ще предоставят допълнителна военна помощ на Украйна на стойност 1.85 милиарда долара, включително системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът", както по-рано обяви американският държавен секретар Антъни Блинкън.

Зеленски каза, че американското обещание за предоставяне на системата "Пейтриът" е важна стъпка към създаване на ефективен въздушен щит.

"Това е единственият начин, по който можем да лишим терористичната държава от нейния основен инструмент за терор – възможността да поразява нашите градове, нашата енергетика", заяви Зеленски на пресконференцията в Белия дом.

"Ние обсъждаме санкции и правен натиск спрямо терористичната страна Русия", каза Зеленски.

По думите му "справедлив мир" с руснаците означава да не се правят компромиси със суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Байдън каза, че САЩ споделят същото виждане за "свободна, независима, просперираща и сигурна Украйна".

Той заяви, че Зеленски е готов да се стреми към "справедлив мир", но руският президент Владимир Путин не показва признаци да иска да спре конфликта. Според Байдън Путин няма намерение да спре "тази жестока война".

Пред Конгреса Зеленски призова САЩ да продължат подкрепата за Украйна

В реч пред американския Конгрес Зеленски заяви, че милиардите долари, предоставяни от САЩ като помощ за Украйна в нейната битка срещу руското нашествие, не са благотворителност, а инвестиция в световната сигурност, предаде Ройтерс.

"Вашите пари не са благотворителност. Те са инвестиция в глобалната сигурност и демокрация", каза той, призовавайки за двупартийна подкрепа за Украйна - както от демократите, така и от републиканците.

Зеленски беше поздравен с бурни ръкопляскания в залата. Трима членове на Конгреса издигнаха голямо украинско знаме при влизането му.

"За мен е голяма чест да бъда в Конгреса на САЩ и да говоря пред вас и всички американци. Противно на всички мрачни сценарии Украйна не падна. Украйна е жива и здрава", каза Зеленски. "Ние победихме Русия в битката за умовете на света", добави украинският президент.

Зеленски посочи, че Русия има предимство в боеприпаси, ракети и самолети, но Украйна никога няма да се предаде.

"Имаме артилерия. Достатъчно ли е? Не", каза Зеленски и добави, че битката в Бахмут ще реши бъдещия ход на събитията.

В края на своята реч Владимир Зеленски благодари на американците за помощта и подари на конгресмените украински флаг от полесражението в Бахмут.

Новата американска помощ за Украйна

Междувременно Държавният департамент на САЩ публикува списък с това, което САЩ предават на Украйна като част от новия пакет военна помощ.

Системата за противоракетна отбрана "Пейтриът" ще включва една батарея.

Освен това списъкът съдържа:

- ракети HIMARS;

- 500 коректируеми артилерийски боеприпаса Excalibur;

- 10 120-милиметрови минохвъргачки и 10 000 мини;

- 10 82-милиметрови минохвъргачки;

- 10 60-милиметрови минохвъргачки;

- 37 бронирани автомобила Cougar;

- 120 джипа HMMWV;

- шест бронирани камиона;

- противорадарни ракети HARM;

- системи за преобразуване на високоточни авиационни боеприпаси (JDAM);

- повече от 2700 гранатомета и малки оръжия;

- Противопехотни мини Claymore;

- устройства за нощно виждане и друга оптика;

- комуникационни системи;

- лична бронирана защита;

- 45 000 152-милиметрови артилерийски снаряди;

- 20 000 122-милиметрови снаряда;

- 50 000 122-милиметрови ракети за многоцелеви ракетни установки "Град";

- 100 000 125-милиметрови танкови боеприпаси.

mediapool.bg