Кламер БГ - Новини: Пожар избухна на единствения руски самолетоносач "Адмирал Кузнецов"

Пожар избухна на единствения руски самолетоносач "Адмирал Кузнецов"

Свят

|
Четв, 22 Дек 2022г. 14:15ч.
Пожар избухна на единствения руски самолетоносач "Адмирал Кузнецов"

Пожар избухна на единствения руски самолетоносач

Пожар е избухнал на борда на крайцера "Адмирал Кузнецов", който се намира в завода "Звездочка" в Мурманск, съобщава ТАСС, като се позовава на представител на службите за извънредни ситуации. Според източника на агенцията от крайцера са евакуирани 20 души, няма пострадали. Все още не се съобщава причината за пожара.

Преди две години, през декември 2019 г., отново избухна пожар на борда на "Адмирал Кузнецов", който и тогава беше на ремонт в Мурманск. Тогава загинаха двама души, още 14 бяха ранени.

През октомври 2018 г. потъна плаващият док, върху който се извършва ремонтът на "Адмирал Кузнецов" и крайцерът получи петметрова пробойна, припомня сайтът "Медуза".

"Адмирал Кузнецов", единственият самолетоносач в Русия, е пуснат в експлоатация в началото на 1991 г. През 2017 г. бяха обявени планове за ремонт и модернизация на кораба, които към онзи момент се оценяваха на най-малко 20 милиарда рубли, което, както беше отбелязано, струваше повече от изграждането на нова корвета. Предполагаше се, че през 2021 г. корабът ще се върне във флота, но поради поредица от инциденти тези дати бяха отложени.

Цената на ремонта на крайцера, като се вземат предвид повредите, които вече е получил в завод "Звездочка", не се съобщава, както и новите срокове за завършване на работата.

mediapool.bg