Кламер БГ - Новини: Близо 20 страни от ЕС предлагат Гебрейесус да е начело на СЗО за втори мандат

Близо 20 страни от ЕС предлагат Гебрейесус да е начело на СЗО за втори мандат

Свят

|
Пет, 24 Септ 2021г. 11:33ч.
Близо 20 страни от ЕС предлагат Гебрейесус да е начело на СЗО за втори мандат

Тедрос Аданом Гебрейесус

Близо двайсет страни от ЕС, оглавявани от Франция и Германия, са предложили кандидатурата на Тедрос Аданом Гебрейесус за нов мандат начело на Световната здравна организация, предаде Франс прес. Крайният срок за предложенията в тази насока беше 16 ч. по Гринуич вчера.

Етиопецът е специалист по малария, имунолог и бивш министър на здравеопазването на страната си. Той е бил и външен министър на Етиопия, преди да стане през 2017 г. първият африканец начело на СЗО, която е на първа линия в борбата с коронавирусната пандемия.

Номинирането на етиопеца за нов мандат от европейски страни е изненада. Повечето анализатори смятаха, че подкрепата за него ще дойде от африканските страни. Самата Етиопия оттегли подкрепата си за Гебрейесус заради конфликта в щата Тигре, откъдето той произхожда. На няколко пъти Гебрейесус разкритикува от трибуната на ООН репресиите в Тигре и си навлече гнева на етиопските власти.

Съгласно правилата на СЗО имената на кандидатите се предават в запечатани пликове от страните членки. Те не се отварят преди 1 октомври. Но Германия и Франция вече казаха, че издигат кандидатурата му заедно с още близо 20 страни от ЕС. След отварянето на пликовете с предложенията, списъкът с имената на кандидатите се предава на страните членки и в края на октомври или началото на ноември се прави обществено достояние.

Ако се окаже, че няма други кандидати освен Гебрейесус, нещата се опростяват, но ако има повече от един кандидат, започва процес на подбор през януари догодина, за да се изготви кратък списък с най-много петима претенденти. Самото гласуване е през май и е тайно, а новият мандат на ръководителя на СЗО започва през август догодина.

mediapool.bg