Кламер БГ - Новини: Един по-топъл свят ще бъде и по-изпълнен с насилие

Един по-топъл свят ще бъде и по-изпълнен с насилие

Свят

|
Пет, 24 Септ 2021г. 11:39ч.
Един по-топъл свят ще бъде и по-изпълнен с насилие

Антъни Блинкън

Обрисувайки апокалиптични картини, трима президенти и седем външни министри предупредиха, че един по-топъл свят ще бъде и един по-изпълнен с насилие свят, предаде Асошиейтед прес. Предупрежденията бяха отправени по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Участниците в него призоваха най-влиятелният орган на ООН да направи повече, за да се справи с последиците за сигурността, които имат климатичните промени, и да превърне въпроса за глобалното затопляне в ключова част от всички миротворчески операции на ООН.

Лидерите и министрите призоваха за повече действия от страна на ООН и казаха, че глобалното затопляне прави света по-малко сигурен. Като пример те дадоха обхванатия от конфликти Сахел в Африка, както и Сирия и Ирак.

Михол Мартин, президентът на Ирландия, който председателстваше заседанието на Съвета, каза, че климатичните промени вече допринасят за конфликтите в много части на света. Президентът на Виетнам Нгуен Суан Фук заяви, че климатичните помени са война без огън, но заради икономическите вреди и загуби на животи това е една не по-малко жестока война.

"Ефектът от климатичните промени е особено голям, когато те се припокриват с уязвимост и с минали или настоящи конфликти", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. "И когато природни ресурси като водата станат оскъдица заради климатичните промени, враждите и напреженията могат да избухнат и да усложнят усилията за предотвратяване на конфликти и за опазване на мира", допълни той.

Години наред учени, които изследват конфликтите и климатичните промени, подчертаваха, че събития като например случващата се веднъж на хилядолетие суша в Сирия, са обострили конфликти, без да бъдат единствената причина за това.

"Погледнете почти всяко място, на което може да видите заплахи за международния мир и за сигурността днес, и ще видите, че климатичните промени правят нещата по-малко мирни, по-малко сигурни и че правят нашият отговор по-рискован", заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън. Той посочи като примери Мали, Сирия, Йемен, Южен Судан и Етиопия.

На заседанието руски и китайски дипломати повториха възраженията на техните страни за това, че темата за климатичните промени е в дневния ред на Съвета за сигурност. Руският представител Дмитрий Полянски обвини другите членове на Съвета, че внасят един напълно ненужен политически компонент към една вече сложна и деликатна дискусия. Китайският представител Чжан Цзюн пък каза, че Съветът трябва да се въздържа от обобщаващ подход и заяви, че не всички обхванати от войни страни са потопени в хаос заради климатичните промени.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обаче заяви, че не трябва да се дебатира дали въпросът трябва да е за обсъждане в Съвета за сигурност, а да се разбере как Съветът може да повлияе с уникалните си правомощия за справянето на негативните последици на климатичните промени върху мира и сигурността.

Повечето лидери, изказали се на срещата, заявиха, че борбата с климатичните промени трябва да се води по същия начин като борбата с коронавируса, защото за планетата това е въпрос на живот или смърт.

mediapool.bg