Кламер БГ - Новини: Байдън разочарован, че Русия и Китай не са представили ангажименти за климата

Байдън разочарован, че Русия и Китай не са представили ангажименти за климата

Свят

|
Пон, 01 Ноем 2021г. 10:50ч.
Байдън разочарован, че Русия и Китай не са представили ангажименти за климата

Джо Байдън, сн. ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън определи като "разочароващо", че Русия и Китай не са представили ангажименти за решаване на проблемите с климатичните промени преди конференцията в Глазгоу, предаде Асошиейтед прес.

Руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Цзинпин не се очаква да присъстват на международната конференция за климата в Глазгоу, но изпращат висши представители за участие в нея.

"Разочарованието е свързано с факта, че Русия . . . и Китай по същество не се представиха от гледна точка на ангажименти за справяне с климатичните промени. А това е причина хората да бъдат разочаровани", каза Байдън. "Аз самият смятам това за разочароващо", заяви той.

Освен това Байдън изрази надежда, че неговият огромен план за инвестиции ще бъде гласуван от Конгреса "до края на следващата седмица". Планът на стойност трилиони долари предвижда както обновяване на американската инфраструктура, така и средства за образование и в помощ на семействата, както и за свързани с климата проекти, припомня Франс прес.

Въпреки продължаващите от седмици преговори планът все още не е получил одобрението на Конгреса поради разногласия в Демократическата партия.

Президентът, чийто рейтинг на доверие продължава да спада, на практика залага бъдещето на мандата си на тези планове, целящи да подобрят живота на средната класа и конкурентоспособността на САЩ, особено спрямо големия съперник - Китай, отбелязва АФП.

mediapool.bg