Кламер БГ - Новини: Несигурност в Северна Македония след оставката на Заев

Несигурност в Северна Македония след оставката на Заев

Свят

|
Пон, 01 Ноем 2021г. 17:25ч.
Несигурност в Северна Македония след оставката на Заев

Зоран Заев

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев подаде оставка като министър-председател и лидер на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), след като партията му загуби балотажа на местните избори в редица градове, и страната навлиза в етап на политическа несигурност.

На пресконференция в Скопие Заев каза, че няма нужда от предсрочни парламентарни избори. Сега президентът Стево Пендаровски очаква управляващото мнозинство да предложи нов премиер, като дотогава вероятно Заев ще продължи да управлява.

Най-голямата опозиционна партия ВМРО – ДПМНЕ обаче настоява за предсрочни избори.

"Ще остана за определен период, докато има нужда, за да помогна да се реорганизира ново правителство с прогресивно мнозинство, което го има и съществува и дори може да бъде увеличено", каза Заев.

Според лидера на националистическата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обаче "правителството е делегитимизирано и новата реалност трябва да стане факт чрез предсрочни парламентарни избори".

"Искам да го помоля да помисли внимателно какви ще са следващите стъпки, за да преодолее себе си и да направи най-доброто за Македония. За да разбере посланието, а то е, че е достатъчно и трябва да си тръгне", каза Мицкоски към Заев.

Това е втората оставка на Заев. Първата последва отказа на Франция да допусне начало на преговори със Северна Македония и Албания на Европейския съвет през октомври 2019 г.

Управляващите загубиха и Скопие

Опозиционният кандидат за кмет на Скопие Данела Арсовска спечели втория кръг на изборите с близо 56% от гласовете, съобщи централната избирателна комисия след преброяване на 60 на сто от бюлетините.

По време на кампанията СДСМ атакува Арсовска, че има българско гражданство. Tя отрече това да е истина.

Кандидати на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ печелят кметските места в Скопие, Битоля, Охрид и Гевгели, сочат неокончателните данни на държавната избирателна комисия, цитирани от агенция МИА.

Социалдемократическият съюз на Македония е водещата партия в управляващата коалиция.

Съгласно законите коалицията може да се споразумее за друг кандидат за премиер и да сформира правителство без провеждането на избори.

Заев оглавяваше и предишното правителство и постигна историческо споразумение с Гърция за добавянето на "Северна" към името на република Македония.

Дотогава Атина блокираше влизането на страната в НАТО и Европейския съюз.

Заев подписа споразумение и с България, но въпреки това София в края на миналата година не одобри преговорната рамка на Северна Македония за ЕС.

Северна Македония стана член на НАТО миналата година, но Брюксел все още не е дал зелена светлина за започване на преговори за еврочленство.

mediapool.bg