Кламер БГ - Новини: Азербайджан потвърди, че е арестувал бивш президент на Нагорни Карабах

Азербайджан потвърди, че е арестувал бивш президент на Нагорни Карабах

Свят

|
Четв, 05 Окт 2023г. 13:38ч.
Азербайджан потвърди, че е арестувал бивш президент на Нагорни Карабах

Араик Арутюнян

Азербайджан потвърди днес, че е арестувал бивш президент на самопровъзгласилата се република Нагорни Карабах - анклав, в който Баку наскоро постигната светкавична победа срещу арменските сепаратисти, предаде Франс прес.

Араик Арутюнян, който управляваше анклава до началото на септември 2023 г., е бил задържан по подозрение, че е "водил война и е вербувал наемници, нарушавайки международните хуманитарни принципи", съобщи азербайджанската главна прокуратура.

Ереван осъди вчера арестите на бивши лидери или длъжностни лица от Нагорни Карабах, като даде за пример по-специално случая с Араик Арутюнян, без да уточни кога е бил арестуван.

Азербайджан обаче все още не беше потвърдил тази информация.

Армения осъди "незаконните и произволни" арести на бивши лидери на Нагорни Карабах, извършени от Баку.

Властите в Ереван изразиха съжаление, че правоприлагащите органи на Азербайджан продължават да извършват произволни арести, въпреки обещанията за зачитане на правата на арменците в Нагорни Карабах.

Друг високопоставен служител в анклава, Рубен Варданян, беше изпратен в предварителния арест в края на септември.

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк призова да се спазват правата на Варданян, а децата му заявиха, че се страхуват за живота и здравето му. Те казаха, че не разполагат с информация за условията на задържането му.

mediapool.bg