Кламер БГ - Новини: Белгийската разузнавателна служба следи център на Alibaba заради опасения за шпионаж

Белгийската разузнавателна служба следи център на Alibaba заради опасения за шпионаж

Свят

|
Четв, 05 Окт 2023г. 13:45ч.
Белгийската разузнавателна служба следи център на Alibaba заради опасения за шпионаж

Сн Alibaba

Белгийската разузнавателна служба следи основния логистичен център в Европа на китайския Alibaba Group Holding поради опасения за възможен шпионаж, съобщи "Файненшъл таймс" в четвъртък.

Имайки впредвид логистичния център на компанията на карго летището в град Лиеж, службата за сигурност каза, че работи за откриване на “възможен шпионаж или намеса” от китайски субекти, включително Alibaba, пише вестникът.

Alibaba отрече каквото и да е нарушение. Alibaba и Белгийската служба за държавна сигурност (VSSE) не отговориха веднага на исканията за коментар, уточнява Ройтерс.

Alibaba подписа споразумение с правителството на Белгия през 2018 г. за откриване на търговски център за електронна търговия, управляван от логистичния й клон Cainiao, който ще включва инвестиции в логистична инфраструктура.

Белгийската агенция за сигурност каза на FT, че присъствието на Alibaba "представлява обект на внимание" за нея поради законодателството, което принуждава китайските компании да споделят своите данни с китайските власти и разузнавателни служби.

Миналият месец Alibaba подаде документи за листване на Cainiao на фондовата борса в Хонконг, което ще направи подразделението първото, което ще бъде отделено, след като китайският гигант за електронна търговия заяви тази година, че ще преструктурира и ще раздели бизнеса си на шест звена.

mediapool.bg