Кламер БГ - Новини: СЗО отмени глобалното извънредно положение заради Covid

СЗО отмени глобалното извънредно положение заради Covid

Коронавирус

|
Пет, 05 Май 2023г. 17:30ч.
СЗО отмени глобалното извънредно положение заради Covid

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, сн. БГНЕС

Световната здравна организация (СЗО) обяви в петък, че Covid-19 вече не представлява глобална извънредна ситуация за здравето.

"С голяма надежда обявявам Covid-19 за приключил като глобална извънредна здравна ситуация“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус. "Това не означава, че Covid-19 е приключил като глобална заплаха за здравето.“, уточни той.

"Повече от година пандемията е в низходяща тенденция. Тази тенденция позволи на повечето държави да се върнат към живота, какъвто го познавахме преди Covid-19", каза той на пресконференция в петък.

"Вчера Комитетът за извънредни ситуации се събра за 15-ти път и ми препоръча да обявя край на извънредната ситуация за общественото здраве от международно значение. Приех този съвет", съобщи генералният директор на СЗО.

Той посочи, че ако е необходимо, няма да се поколебае да свика ново извънредно заседание на комисията и да обяви отново глобална извънредна ситуация в здравето, ако има значително увеличение на случаите на Covid-19 или смъртните случаи в бъдеще.

СЗО обяви епидемията от коронавирус за извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение през януари 2020 г., около шест седмици преди да я характеризира като пандемия.

Covid-19 беше обявен за пандемия на 11 март 2020 г., задействайки карантини и ограничения за пътуване по целия свят.

Оттогава в света има повече от 6 млн. смъртни случая, свързани с Covid. Има повече от 765 милиона потвърдени случая на Covid-19 от началото на пандемията, според данни на СЗО.

Тедрос Гебрейесус заяви, че Covid-19 е оставил и продължава да оставя дълбоки белези в нашия свят и те трябва да служат като постоянно напомняне за потенциалната опасност да се появят нови вируси с опустошителни последици.

"Една от най-големите трагедии на Covid-19 е, че не трябваше да се случва по този начин. Разполагаме с инструментите и технологиите, за да се подготвим по-добре за пандемии, да ги открием по-рано, да им отговорим по-бързо и да комуникираме тяхното въздействие.

Но в световен мащаб липсата на координация, липсата на справедливост и липсата на солидарност доведе до това тези инструменти да не бъдат използвани толкова ефективно, колкото биха могли да бъдат“, посочи той.

"Трябва да обещаем на себе си и на нашите деца и внуци, че никога повече няма да правим тези грешки", каза Тедрос Гебрейесус.

mediapool.bg