Кламер БГ - Новини: САЩ призовават съюзниците си да прехвърлят на Украйна замразените руски резерви

САЩ призовават съюзниците си да прехвърлят на Украйна замразените руски резерви

Война в Украйна

|
Четв, 12 Окт 2023г. 15:43ч.
САЩ призовават съюзниците си да прехвърлят на Украйна замразените руски резерви

Джанет Йелън в Киев

Високопоставени американски служители станаха по-активни в призоваването на западните съюзници да използват замразените руски валутни резерви, за да помогнат на Украйна. Администрацията на президента Джо Байдън заема все по-решителна позиция по въпроса, дори ако парите ще бъдат използвани не за военна помощ, а за възстановяване на страната, казаха трима запознати със ситуацията пред The Washington Post.

Според един от тях тази тема "със сигурност отново е станала тема на дискусия": "САЩ станаха много по-отворени не само за конфискуване, но и за използване на руски резерви."

Министърът на финансите Джанет Йелън в сряда на среща със западни колеги одобри обсъжданото в ЕС предложение за въвеждане на данък върху доходите от активите на Банката на Русия и прехвърляне на тези средства в Украйна. Това може да стане доста бързо. Киев вече обсъжда идеята за използване на тези пари и някои конфискувани руски активи като обезпечение за набиране на повече пари от частни инвеститори на капиталовия пазар, казаха други двама души, запознати с дискусиите, пред американското издание.

Също в сряда Белгия обяви създаването на фонд за помощ от 1,7 милиарда евро за Украйна; той ще бъде финансиран от приходи от замразени руски активи.

Бившият министър на финансите на САЩ Лорънс Съмърс, който съветва Байдън от десетилетия, е обсъдил прехвърлянето на резерви с украински официални лица, включително министър-председателя и министъра на финансите, каза източник от The Washington Post. "Това е рядък случай, когато правилното нещо, което трябва да направите, е това, което е политически целесъобразно“, каза Съмърс. "Използването на руски резерви вместо парите на американските данъкоплатци е правилно както по икономически, така и по морални причини.“

Белият дом има проблеми с разпределянето на нови средства за Украйна, след като републиканците в Камарата на представителите отказаха да включат 6 милиарда долара във временен бюджетен пакет. В същото време американски официални лица настояват руските резерви да не се превръщат в заместител на военната и икономическа помощ от Вашингтон, пише вестникът. Дори в най-оптимистичния случай прехвърлянето на резерви към Киев може да отнеме месеци, ако не и повече от година, а парите за продължаване на войната, подкрепа на икономиката и възстановяване на инфраструктура, бомбардирана от Русия, са необходими сега. Освен това по сметки в САЩ стоят само около 5 милиарда долара, докато в ЕС има повече от 200 милиарда долара, така че американците призовават европейците да действат. Засега някои политици и Европейската централна банка се опасяват, че конфискацията на резервите или директното им прехвърляне към Украйна ще подкопае доверието на други страни в европейските институции и капиталовия пазар.

В самите САЩ сенатори от двете партии внесоха законодателство, което ще помогне на администрацията да използва руските резерви. "Би било лудост – буквално лудост – да кажем, че не можем да направим това, преди военните действия да спрат“, казва професорът по право от Харвард Лорънс Трайб, който е близък до Байдън и написа статия през септември, представяйки съдебния казус за прехвърляне на руски резерви в Украйна. "Направих всичко по силите си, за да убедя [политиците], защото няма добри аргументи срещу този ход, а нуждата от него сега е по-голяма от всякога", казва той пред The Washington Post.

mediapool.bg