Кламер БГ - Новини: В Русия ще оценяват патриотизма на връщащите се от чужбина

В Русия ще оценяват патриотизма на връщащите се от чужбина

Война в Украйна

|
Пет, 13 Окт 2023г. 08:56ч.
В Русия ще оценяват патриотизма на връщащите се от чужбина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руските власти планират да оценяват гражданите, които се завръщат от чужбина чрез проверка на чувството им за патриотизъм и дали са критично настроени към войната на Кремъл в Украйна, предаде БТА, позовавайки се на агенция Интерфакс.

Руската Държавна дума е предала във връзка с това протокол на прокуратурата. Много от завърналите се руски граждани "са си позволили да правят публични изявления в чужбина, за да дискредитират Русия, ръководството на страната и руските въоръжени сили заради специалната военна операция", се казва в него.

От началото на нахлуването в Украйна руските власти си изградиха собствена паралелна вселена, в която войната се нарича "специална военна операция", а критикуването й се наказва. Междувременно заради опасността да бъдат мобилизирани хиляди напуснаха Русия.

Сега част от тях се завръщат, а властите ясно им показват, че критиците на войната не са добре дошли. Напоследък зачестяват изявленията на депутати от Думата в тази посока.

Типичен примиер за отношението към несъгласните с войната е решението на военния съд в Нижни Новгород от четвъртък, според което активистът Алексей Оношкин трябва да бъде настанен в психиатрична клиника. Той многократно е критикувал войната в Украйна.

Оношкин беше арестуван през 2022 г. и обвинен в призиви към тероризъм и в разпространяване на дезинформация за руската армия, свързани с руската инвазия в Украйна. Обвиненията се базират на публикации и коментари в интернет, критикуващи войната.

През октомври миналата година Оношкин вече веднъж бе настанен в психиатрична клиника.

mediapool.bg