Кламер БГ - Новини: Руски дипломати напуснаха Северна Корея с ръчна дрезина

Руски дипломати напуснаха Северна Корея с ръчна дрезина

Свят

|
Пет, 26 Фев 2021г. 18:05ч.
Руски дипломати напуснаха Северна Корея с ръчна дрезина

Снимка: Руско външно министерство

Група руски дипломати и членове на семействата им напуснаха Северна Корея с ръчна дрезина. Те бяха принудени да прибегнат до нестандартното решение тази седмица поради наложените от Пхенян строги мерки срещу коронавируса, които включват спиране на повечето видове трансграничен транспорт и сериозни ограничения на движението в страната, отбелязва Ройтерс.

Групата от осем души, включваща дете на 3-годишна възраст, е пътувала 32 часа с влак и 2 часа с автобус от Пхенян и достигнала руската граница в четвъртък, съобщи руското външно министерство в социалните медии. След това те са пресекли границата пеш, като натоварили багажа си и децата на ръчна дрезина.

Функциите на "двигател" е изпълнявал третият секретар на посолството Владислав Сорокин, който избутал ръчната дрезина на повече от километър, за да премине границата.

След това групата беше посрещната от представители на руското дипломатическо ведомство и отпътува с автобус до Владивосток, откъдето в петък отлетя за Москва.

До момента Северна Корея не е обявила нито един потвърден случай на коронавирус.

През последната година броят на чуждестранните дипломати в комунистическата държава бе съкратен. Много западни посолства затвориха, позовавайки се на въведените от Пхенян забрани за ротация на дипломатическия персонал. На онези, които заминаваха, често им се налагаше да преговарят седмици наред, за да организират специални мерки, позволяващи им да напуснат.

Историята с отпътуването на руските дипломати с ръчна дрезина бе разказана от руското външно министерство в социалните медии, където бяха публикувани и снимки от "приключението".

Позор!

Руски гражданин, потребител във Фейсбук, коментира под публикацията на министерството:

"Добре е, че са се върнали, но това е позор, пълен и абсолютен. Дори през 53-та година, веднага след края на войната в Корея, когато моят баща отиде да работи в посолството в КНДР и страната бе в руини, всички тях ги посрещнаха на границата с "джипове" и ги отведоха на място...А сега на количка..."

mediapool.bg