Кламер БГ - Новини: Долната камара на Конгреса на САЩ одобри антикризисния план за $1.9 трилиона

Долната камара на Конгреса на САЩ одобри антикризисния план за $1.9 трилиона

Свят

|
Съб, 27 Фев 2021г. 10:15ч.
Долната камара на Конгреса на САЩ одобри антикризисния план за $1.9 трилиона

Камарата на представителите на САЩ одобри лансирания от президента Джо Байдън план за възстановяване на икономиката в размер на 1,9 трилиона долара. Предстоят дебати в горната камара на Конгреса – Сената.

Преди това сенаторите изключиха увеличаването на минималната заплата в страната до 15 долара на час, което е една от основните мерки за подкрепа на средната класа.

В Камарата на представителите планът бе подкрепен основно от демократите. Републиканците смятат, че мерките са твърде скъпи и зле насочени. Дебатите в Сената ще започнат през следващата седмица.

Американският спасителен план ще осигури финансиране за ваксини и медицински материали и ще даде нова финансова помощ на домакинства, малки предприятия и щатски и местни власти. Според демократите той е необходим за борбата с пандемията, която отне живота на над половин милион души в САЩ, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Планът предвижда персонални субсидии от 1400 долара на лице, федерално обезщетение за безработица от 400 долара на седмица до 29 август, и помощ за тези, които изпитват затруднения да плащат наеми или ипотеки по време на пандемията.

mediapool.bg