Кламер БГ - Новини: Русия призна, че украинските сили са заели позиции на източния бряг на река Днепър

Русия призна, че украинските сили са заели позиции на източния бряг на река Днепър

Война в Украйна

|
Ср, 15 Ноем 2023г. 14:51ч.
Русия призна, че украинските сили са заели позиции на източния бряг на река Днепър

Русия призна, че украинските сили са заели позиции на източния бряг на река Днепър

Украинската армия е успяла да заеме позиции на контролирания от Русия източен бряг на река Днепър в Южна Украйна, призна днес назначеният от Москва губернатор на Херсонска област Владимир Салдо, цитиран от Франс прес.

В същото време Салдо заяви, че руската армия подлага украинските войници на "огнен ад".

"Около бригада и половина, разделени на малки групи, се намират на участъка от железопътния мост (до село) Кринки", заяви в "Телеграм" Салдо.

Той стана първият представител на назначените от Русия власти, който признава, че украинските сили са успели да преминат Днепър в този район, отбелязва АФП.

Русия ще плати висока цена за Авдеевка, заяви Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че защитата на разрушения източен град Авдеевка е ключова за военните планове на Киев, тъй като тежките руски загуби там вероятно ще подкопаят поведението на Москва в по-широкия конфликт, предаде Ройтерс.

Междувременно началникът на щаба на Зеленски призна за първи път, че украинските сили в южната Херсонска област са установили опорна точка на източния бряг на река Днепър, което потенциално открива нова линия на нападение към Крим. Преди година руските войски напуснаха западния бряг и заеха позиции на източния, откъдето редовно обстрелват градовете и селата отсреща.

Силите на Москва се съсредоточиха върху Източна Украйна, след като не успяха да напреднат към Киев в първите дни на инвазията през февруари 2022 г. Те нападат Авдеевка от средата на октомври и служители от града, който преди войната е имал население от 32 000 души, казват, че нито една сграда не е останала непокътната.

В нощното си видеообръщение Зеленски заяви, че руските нападения в източната част на Донецка област, включително в Авдеевка, са били "много интензивни". "Русия вече губи хора и техника край Авдеевка по-бързо и в по-голям мащаб, отколкото например край Бахмут", каза той, визирайки месеците на тежки боеве, които завършиха с превземането на източния град Бахмут от руските сили през май. "Устояването на техния натиск е изключително трудно. Колкото повече руски сили бъдат унищожени в района на Авдеевка, толкова по-лошо ще бъде цялостното положение на врага и цялостният ход на тази война."

В официалните руски отчети за боевете в източната част на страната не се споменава за Авдеевка, въпреки че известният руски военен блогър Рибар заяви, че е имало "известен напредък" в позициите около града.

Руското министерство на отбраната заяви, че силите на Москва са отблъснали пет атаки около селата край Бахмут, отвоювани от Украйна от май насам. То заяви, че украинските загуби възлизат на 300 убити и ранени.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери информацията от двете страни.

Шефът на украинското разузнаване обяви възможността за прекратяване на войната без мирен договор с Русия

Украйна и Русия може да не подпишат мирен договор дори след края на военните действия, признава началникът на Главното разузнавателно управление (ГУР) на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов. Това мнение той изрази в статия, публикувана в украинското издание "Ново време“.

"Има случаи в историята, когато дългогодишни войни между държави не са законно приключени. Прост пример са Русия и Япония, след 1945 г. те така и не подписаха мирен договор за северните острови. Този териториален проблем е от над 70 години. Затова и тук този сценарий е много вероятен“, казва Буданов.

Териториалният спор между Русия и Япония продължава от 1945 г., когато островите Итуруп, Кунашир, Шикотан и Хабомай са окупирани от съветските войски. Поради тази причина между Русия и Япония все още не е подписан мирен договор след войната. След края на войната целият Курилски архипелаг е включен в състава на СССР, но Япония оспорва собствеността върху Итуруп, Кунашир, Шикотан и група малки необитаеми острови.

Буданов припомни, че Русия има „значителни териториални апетити по отношение на Украйна, свързани не само с Крим“, и украинските власти не възнамеряват да правят подобни отстъпки. Началникът на Главното разузнавателно управление допуска възможността за "замразяване“ на военния конфликт между Руската федерация и Украйна. Киев е готов "за всички възможни сценарии за развитие на събитията“, отбеляза Буданов.

Че войната е "стигнала до задънена улица“, по-рано заяви главнокомандващият въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни в статия за британското издание на The Economist. Според него конфликтът се развива в позиционна война, в която нито една от страните няма явно предимство.

Украинският президент Владимир Зеленски не е съгласен с това. "Нямаме право да се отказваме. Каква е алтернативата? Какво, трябва да дадем една трета от държавата си? Това ще е само началото. Знаем какво е замразен конфликт, вече сме си направили изводите. Трябва да работим повече с партньорите по противовъздушната отбрана, да разблокираме небето, да дадем възможност на нашите изтребители да извършват настъпателни действия“, каза украинският лидер.

В началото на ноември се появиха съобщения, че американски и европейски служители са започнали дискусии с украинското правителство за възможни мирни преговори с Русия. За това съобщиха източници на NBC News. Разговорите бяха съсредоточени върху това от какво може да се наложи Украйна да се откаже, за да постигне споразумение, казаха официални лица. Дискусията беше резултат от влошената динамика на военната ситуация в Украйна и политическата ситуация в САЩ и Европа. Консултациите идват на фона на опасенията на САЩ и Европа, че войната е в задънена улица и съмнения относно способността им да продължат да оказват помощ на Украйна.

Украйна ограничава доставките на зърно до пристанището в Одеса заради ремонт на железопътната мрежа

Украинските държавни железници заявиха, че ограничават доставките на зърно до пристанището в Одеса заради ремонтни дейности, предаде Ройтерс.

"Укрзализниця" започна да ремонтира железопътната инфраструктура по своята мрежа, което възпрепятства движението на товарните влакове към пристанищата в Одеска област", написа днес във "Фейсбук" Валерий Ткачов, заместник-директор на търговския отдел на компанията. Той не посочи кога ще бъдат отменени ограниченията.

Вчера украинският президент Володимир Зеленски каза, че от август износът на зърно през алтернативния черноморски транспортен коридор е достигнал почти 4 милиона метрични тона. По въпросния маршрут, който преминава покрай югозападните украински градове на Черно море, румънските и българските териториални води и стига до Турция, се транспортират най-вече зърно и други храни.

mediapool.bg