Кламер БГ - Новини: Адвокати на Навални обявени за "терористи и екстремисти", 7 г. затвор за критичка на войната в Украйна

Адвокати на Навални обявени за "терористи и екстремисти", 7 г. затвор за критичка на войната в Украйна

Война в Украйна

|
Четв, 16 Ноем 2023г. 17:30ч.
Адвокати на Навални обявени за "терористи и екстремисти", 7 г. затвор за критичка на войната в Украйна

Алексей Навални

Руският орган за финансов надзор "Росфинмониторинг" включи трима адвокати на опозиционния политик Алексей Навални в списъка с "терористи и екстремисти", предаде Ройтерс. Тримата адвокати – Вадим Кобзев, Игор Сергунин и Алексей Липцер, бяха арестувани на 13 октомври. Те са разследвани по подозрения в принадлежност към "екстремистка група".

Надзорния орган отговаря за противодействието на нелегални дейности като прането на пари и финансирането на тероризма и може да замразява банковите сметки на лицата, включени в списъка, който съдържа общо 13 612 физически лица и 547 предприятия.

Поддръжници на Навални заявиха, че адвокатите са били задържани, за да задълбочат изолацията му в наказателна колония, където той излежава присъди с обща продължително над 30 години. Те уточниха, че посегателството срещу адвокати, защитаващи хора, които се обявят срещу властта и войната в Украйна, е преминало нов праг на репресиите срещу дисидентите при управлението на руския президент Владимир Путин.

Двама от останалите адвокати на Навални – Александър Федулов и Олга Михайлова, избягаха от Русия от страх да не бъдат арестувани.

Кобзев, Сергунин и Липцер не са били осъдени за извършването на каквото и да е било престъпление. В момента те са задържани под стража до 13 декември, отбелязва Ройтерс.

Самият Навални беше осъден през август по нови обвинения, свързани с предполагаема екстремистка дейност, и съдът добави още 19 години затвор към вече обявената му присъда от 11 години и половина. Той отхвърля всички обвинения като политически мотивирани и целящи да заглушат критиките срещу Кремъл.

Днес друг критик на властта – художничката и музикантка Александра Скочиленко, беше призната за виновна в съзнателно разпространяване на фалшиви новини за действията на руските въоръжени сили в Украйна и осъдена на седем години затвор в наказателна колония.

На 31 март миналата година 33-годишната Скочиленко замени етикетите с цените в супермаркет в родния си град Санкт Петербург с малки листчета с призиви за прекратяване на войната в Украйна и критики към властите.

Тя отрича официалното обвинение за съзнателно разпространение на невярна информация за армията, отбелязва Ройтерс.

mediapool.bg