Кламер БГ - Новини: Румен Радев: Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен

Румен Радев: Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен

България

|
Ср, 26 Юли 2023г. 14:28ч.
Румен Радев: Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен

Румен Радев, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев видя в предложените от ПП-ДБ конституционни промени заявка за превземане на съдебната власт, атака срещу президентската институция и местната власт и "покушение срещу историята".

"Проектът за промени в Конституцията е юридически неграмотен и политически порочен", каза Радев.

По думите му "това се вижда както от конституционалистите, така и от гражданите".

"След едно много дълго подгряване на публиката за предстоящи чудодейни промени в правосъдната система, за предстояща правосъдна реформа, обществото ни очакваше да види работещи решения. Вместо това ни се сервира изненадващо национално разделение и атака срещу президентската институция и местната власт", отбеляза Радев, който не пропуска почти всекидневно да критикува правителството и партиите, които го подкрепят, по всевъзможни теми.

"Премахването на 3 март като национален празник е покушение срещу историята", каза държавния глава.

По думите му 24 май е един прекрасен празник, но един референдум ще раздели обществото.

"Той е съкровен за всички нас. Предлагат обаче абсурдна ситуация - да избираме за и против нашия език и писменост и нашата свобода и държавност. няма решение на такава дилема", добави той.

Според него колкото по-ниска е легитимността на едно управление, толкова повече то е стреми да закрепи своята власт с административни и силови мерки.

"Явно управляващите виждат в служебните кабинети някаква заплаха. Но явно заплахата е от осъзнаването на контраста – особено между последния служебен кабинет и последните работни правителства. Докато те създаваха кризи – служебното ги решаваше", каза Радев.

mediapool.bg