Кламер БГ - Новини: Ограничаването на кметските мандати до два не устройва ГЕРБ и ДПС

Ограничаването на кметските мандати до два не устройва ГЕРБ и ДПС

България

|
Ср, 26 Юли 2023г. 16:29ч.
Ограничаването на кметските мандати до два не устройва ГЕРБ и ДПС

Делян Пеевски, снимка: БГНЕС

Предложението на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) ограничаване на кметските мандати до два най-вероятно ще отпадне от общия пакет конституционни промени, тъй като тази промяна не устройва ГЕРБ и ДПС. Двете партии, които имат кметове с по над три-четири мандата, обявиха в сряда, че не подкрепят идеята на ПП-ДБ за въвеждане на някакво ограничение.

ГЕРБ и ДПС са съгласни да се промени институцията служебно правителство, но засега не е ясно дали няма да бъде ревизирано конкретното предложение на ПП-ДБ, според което на президента се отнема правото сам да посочва състава на кабинета.

"Това, което съм заявил на колегите и знаят, че няма как да приемем, е за мандатността на кметовете. Аз съм против, защото се избират от народа", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред репортери, потвърждавайки позицията на партията си, изказана още преди ден на първото заседание на конституционната комисия.

Официалната позиция на ДПС бе изразена от депутата им Делян Пеевски, който в последните два месеца се изявява като авангард на съдебната реформа и всякакви други законодателни промени, които ще отпушат милиардите от ЕС по плана на възстановяване.

"Тази идея (за ограничаване на кметските мандати- бел.ред) изцяло не я приемаме от ДПС и няма да я подкрепим. Не виждаме защо трябва да има ограничения успешни кметове да бъдат само два пъти. Когато се справят успешно, хората дават вота си и 3-4-5 пъти да ги подкрепят, значи са си свършили работата, а за нас това е важно", разясни санкционираният по глобалния закон "Магнитски" за корупция Делян Пеевски.

Макар че официалните партньори в правителството "Денков -Габриел" са само ГЕРБ и ПП-ДБ, двете формации нямат необходимото мнозинство за прокарване на конституционни промени и с този аргумент ДПС присъстват като трети партньор още от самото начало на управлението.

Преди ден бе решено трите формации да изработят общ проект за промени в конституцията на базата на предложеното от ПП-ДБ. Това дава гаранции, че проектът ще бъде гласуван. Засега обаче не е ясно какъв ще е окончателният му вид.

Идеята за ограничаване на кметските мандати не среща подкрепа и от БСП, а "Възраждане" се противопоствиха на идеите за промени в конституцията като цяло. Единствено от ИТН не са казали твърдо "не" на предложението за ограничаване на мандатите и то защото обявиха, че идеята била тяхна и от ПП-ДБ им я "откраднали". Дори и с гласовете на 11-те депутати от ИТН обаче това предложение няма как да събере нужната подкрепа. Затова е почти сигурно, че то ще отпадне от окончателния общ конституционен проект на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС.

ПП-ДБ представиха в неделя пакет от предложения за промени в основния закон.

Ограничаването на кметските мандати според тях е необходимо, за да няма "феодализация" на властта по места.

Идеята им обаче не бе посрещната добре и от самия кандидат на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев. В неделя той обяви пред БНР, че подкрепя идеята за ограничение, но според него мандатите трябва да са три, а не два.

Подкрепа за промени около служебното правителство

Още във вторник от ГЕРБ обявиха, че са принципно съгласни с предложението на ПП-ДБ правителството в оставка да става служебно до нови избори и да няма възможност да сключва дългосрочни договори, а парламентът да се разпуска месец преди предсрочния вот.

След принципната подкрепа от ГЕРБ, сега и от ДПС се обявиха "за" промяна по отношение на досегашните текстове за служебния кабинет, според които парламентът се разпуска при назначаването на временно правителство, избрано от президента.

"Смятаме, че е удачно. Но в момента дискутираме по какъв начин и в какъв обхват", каза Пеевски попитан дали ДПС подкрепя идеята за промени по отношение на служебния кабинет.

ГЕРБ и ДПС са предпазливи по отношение на предложението на ПП-ДБ с промените в конституцията националният празник на България да се промени от 3 март на 24 май.

"24 май е изключителен празник. Няма спор по това. Има спор дали да е този, онзи или друг. Истинската за мен цел да търсим конституционно мнозинство беше съдебната реформа", каза Борисов.

"Това е дискусионно, обсъждаме го. Принципно казвам, не е решено, но ние нямаме против", посочи Пеевски.

Неофициално депутати от конституционното мнозинство признават, че не е изключено идеята за промяна на националния празник да отпадне от общия проект за промени в конституцията.

mediapool.bg