Кламер БГ - Новини: Рекордно много, но още неясно колко точно секции в чужбина

Рекордно много, но още неясно колко точно секции в чужбина

България

|
Четв, 11 Март 2021г. 16:23ч.
Рекордно много, но още неясно колко точно секции в чужбина

Броят на секциите в чужбина за предстоящите парламентарни избори все още не е окончателно определен. Отсега обаче е ясно, че те ще са рекордно много.

Общият брой на подадените заявления за разкриване на секции зад граница е 87 997.

По-големият общ брой на секциите зад граница обаче няма да реши очертаващите се проблеми пред българите във Великобритания например. На изборите през 2017 година там бяха разкрити 58 секции, а сега няма как да са толкова. Причината – излизането на страната от ЕС и българският закон, според който в държави извън Съюза секциите не могат да надвишават 35.

"Съвместно с МВнР ще ги уточним. По принцип разговорите, които сме имали с МВнР, там където се очакват да гласуват повече наши съграждани, а има възможност за по-малко секции, ще се опитат да направят евентуално секции с повече от 1 кабина. Това е единият от вариантите. Тепърва обсъждаме вариантите, за да създадем условия, за да могат да гласуват всички желаещи", каза говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Бюлетината ще е дължа 60 см

Бюлетината за гласуване ще е дълга 60 сантиметра, само в Благоевград ще е по-голяма, защото там има един независим кандидат. Няма нищо необичайно в бюлетината, вероятно скоро ще ви бъде показана, каза Димитър Димитров, член и говорител на ЦИК.

От март 2019 година насам номерата на партиите в бюлетината са с до номера до 100, а преференциите от 101. Така водачът в дадена листа е с номер 101, вторият след него със 102 и т.н.

Два вида секции в болниците

В болниците за предстоящите избори ще има два вида секции, едните за хората с коронавирус, а другите – за останалите пациенти.

Това се очакваше, тъй като по принцип в лечебните заведения се разкриват секции, но сега в болниците има и пациенти с коронавирус, които са изолирани от останалите настанени за лечение.

Поставените под карантина и лекуващите се от Covid у дома ще могат да гласуват с подвижна избирателна кутия, като за целта трябва да подадат заявление в съответната община по местоживеене.

Подвижни секции ще се разкриват при 10 подадени заявления. Срокът за подаването им е до 31 март.

Хората, поставени под карантина, могат да изпращат заявленията си за гласуване по пощата, по факс, по e-mail, без да се изисква квалифициран електронен подпис. Няма да се изисква удостоверяване, че хората са карантинирани или в изолация, защото общинската администрация ще извършва тази проверка.

Избирателите, които ще бъдат посетени на адрес, ще бъдат заличени от списъка на секцията си, в която обичайно гласуват, за да не се допуска възможност за двойно гласуване.

mediapool.bg