Кламер БГ - Новини: Президентът атакува Бюрото по защита на Гешев пред Конституционния съд

Президентът атакува Бюрото по защита на Гешев пред Конституционния съд

България

|
Четв, 11 Март 2021г. 17:25ч.
Президентът атакува Бюрото по защита на Гешев пред Конституционния съд

Президентът Румен Радев атакува пред Конституционния съд законността на Бюрото по защита към главния прокурор. Структурата е на пряко разпореждане на Иван Гешев и през последната година нашумя с участието си в редица показни арести, включително с нахлуването в президентството.

Акцията подейства като запалител за избухването на масовите граждански протести с искането на оставката на главния прокурор и правителството, наред със саморазправата с Христо Иванов на плажа край сарая на Доган.

Президентът обявява, че полицейските правомощия, които има Бюрото на Гешев, не позволяват никакъв граждански контрол. В същото време с действията си Бюрото може да засегне изключително значими ценности като човешкия живот и здраве, свободата, личния живот на лица.

"Главният прокурор не може едновременно да ръководи Бюрото и да упражнява надзор за законност над неговите действия – това означава да надзирава сам законността в собствените си действия", се казва в позицията на държавния глава.

Румен Радев допълва, че съсредоточаването надопълнителна власт в ръцете на главния прокурор нарушава принципа за разделение на властите.

"Целта на този конституционен принцип е да попречи на концентрацията на власт и на произвола, който следва от нея. Възложените сега функции на главния прокурор представляват недопустимо разширяване на неговите конституционни правомощия", се казва в искането до КС.

Той допълва, че Бюрото по защита има полицейски правомощия, но за разлика от МВР не подлежи на парламентарен контрол. Главният прокурор не носи политическа отговорност пред Народното събрание, препятства се и търсенето на дисциплинарна отговорност от шефа на държавното обвинение.

Президентът твърди, че с институционалното позициониране на Бюрото по защита към главния прокурор гаранциите срещу произвол са силно ограничени.

mediapool.bg