Кламер БГ - Новини: Рашидов с "разрешение" от Ердоган да станем посредник за ЕС

Рашидов с "разрешение" от Ердоган да станем посредник за ЕС

България

|
Вт, 20 Дек 2022г. 15:00ч.
Рашидов с "разрешение" от Ердоган да станем посредник за ЕС

Рашидов и Ердоган

България да посредничи за среща на върха между ЕС и Турция за мигрантите. Под тази егида премина визитата на председателя на парламента Вежди Рашидов в Турция.

Той е обсъдил темата и с президента Реджеп Тайип Ердоган.

"Поисках разрешение от Ердоган България да стане домакин и основен играч в преговорите, свързани с проблема за миграцията, защото за нас е важно да сме двигател", каза Рашидов след срещата си с турския държавен глава.

България трябва да е активна, да има добра позиция, да има добри отношения и с едната, и с другата страна, защото това е и наша граница, допълни той, цитиран от БТА.

България вече бе домакин на подобна среща на върха във Варна през 2018 година, когато сред темите бяха и мигрантите.

По време на управленския си мандат Бойко Борисов положи усилия за гладки отношения с Турция и добри обяви, че Ердоган спира мигрантската вълна към страната ни.

В същото време България без особени угризения предаде на Турция всички нарочени от Ердоган "гюленисти", които бяха потърсили убежище у нас от гоненията в южната ни съседка след неуспешния опит за преврат там през юли 2016 г.

Това даде основание на авторитетното издание "Шпигел" да определи бившия български премиер като "прислуга на Ердоган".

Отношенията между Борисов и Ердоган излизат редовно на преден план преди избори у нас.

Преди изборите през лятото на миналата година Борисов лично се срещна с Ердоган, за да получи подкрепата му.

"Радвам се, че сте в добро здраве и кондиция, и че толкова добри взаимоотношения имаме между България и Турция. Справихме се с миграцията, благодарение на помощта на Турция. И "Балкански поток" направихме, продължението на "Турски поток" и магистралите. Благодаря ви!", каза тогава Борисов.

mediapool.bg