Кламер БГ - Новини: Премиерът: Правомощията на президента трябва да бъдат преформулирани

Премиерът: Правомощията на президента трябва да бъдат преформулирани

България

|
Пет, 01 Септ 2023г. 15:45ч.
Премиерът: Правомощията на президента трябва да бъдат преформулирани

Министър-председателят Николай Денков. Снимка: БГНЕС

Правомощията на президента трябва да се преформулират, така че да се възстанови принципът на разделение на властите, заяви премиерът Николай Денков в петък. За да се гарантира този принцип, са необходими промени в някои закони, допълни той, като не изключи и промени в Конституцията.

Тази позиция не е изненада на фона на острата конфронтация с президента Румен Радев, който упорито се съпротивява срещу искането на кабинета за смени по върховете на службите, както и на главния секретар на МВР. Радев не виждаше нищо нередно в собствените си кадрови чистки и рокади по време на служебните му правителства (около 7000 души), но обвинява сегашните управляващи във "властова булимия".

За да решат проблема, "Продължаваме промяната-Демократична България" планират законодателни промени, с които да лишат държавния глава от правомощието да има последната дума за назначенията на шефове на спецслужби и на главния секретар на МВР.

"Това, което създава проблем, е принципът с разделението на властите. В случая, в който имаме дълго работещи служебни правителства, се оказа, че няма как да се спази - и изпълнителната власт, и президентът бяха едно и също нещо", коментира министър-председателят в отговор на въпрос нужни ли са промени в законодателството, свързани с МВР.

"Това може да стане чрез промяна в Конституцията, чрез промяна в законите или ако президентската институция си даде сметка, че чрез служебните правителства тя е нарушила това разделение на властите, че всъщност тя е преяла с власт, ако използвам този тип риторика, и че е добре да върнем разделението на властите там, където би трябвало да бъде", заяви премиерът, който беше в парламента за откриването на новата му сесия.

Николай Денков отрече да има политически мотиви при освобождаването на Петър Тодоров и потвърди, че правителството ще предложи за главен секретар на МВР заместникът му Живко Коцев.

Преди два дни главният секретар на МВР Петър Тодоров подаде оставка, след като маса време отказваше да направи това. Тогава премиерът заяви, че ситуацията създава двувластие в МВР, тъй като министърът не е доволен от работата на Тодоров и му няма доверие.

"Със сигурност трябва да има преформулиране на това какво може да прави президентът през служебни правителства, но тези въпроси са към народните представители", каза още премиерът.

mediapool.bg