Кламер БГ - Новини: Премиерът Денков: Съдебната система не забеляза поредно садистично действие

Премиерът Денков: Съдебната система не забеляза поредно садистично действие

България

|
Ср, 02 Авг 2023г. 12:10ч.
Премиерът Денков: Съдебната система не забеляза поредно садистично действие

Премиерът Николай Денков, снимка БГНЕС

“Днес, за пореден път, хората в България са гневни. Имат основание, защото сме свидетели на поредното садистично действие, което е останало незабелязано от правосъдната система“, каза в сряда премиерът Николай Денков по повод случая с 18-годишното обезобразено момиче от Стара Загора, което предизвика десетки хиляди граждани да излязат на протест.

Премиерът призова народните представители да приемат “правилните закони, които защитават жертвите и не оставят вратички за измъкване на насилниците“.

“Призовавам правосъдната система – прокурорите и съдиите, да използват правомощията си, за да защитават жертвите, а не насилниците. Хората искат правосъдие, а не апатия и безразличие към човешката болка“, каза Денков.

По думите му полицията трябва да използват сила само тогава, когато е абсолютно необходимо, а в останалото време да бъде "сила на доброто".

"Който не разбира работата, няма място в системата на МВР. Родители и учители, от вашия личен пример зависи какви ще израснат нашите деца. Училището е място колкото за образование, толкова и за възпитание. Една ваша постъпка, която децата ще запомнят за цял живот, значи много повече от десет урока по морал", каза премиерът.

Той призова медиите и популярните личности да не рекламират насилието.

По думите му всички институции трябва да изпълнят своята роля, за да бъде пресечено "настъплението на агресията и болката" в живота на хората.

"Възлагам на министъра на правосъдието, на министъра на вътрешните работи, министъра на труда и социалната политика и министъра на образованието и науката да прегледат това, което не работи в техните системи. Да предложите промени, с които да променим тази негативна тенденция. Моля да отбележите и мерките, които не са само в областта на правителството, а засягат и другите институции", каза Денков.

Председателят на парламента Росен Желязков свика извънредно заседание в понеделник, за да се разгледат предложени промени в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашното насилие.

С промените в Наказателния кодекс се предлага да бъдат завишени наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. В Закона за защита от домашното насилие се предлага включването на насилие при наличие на интимна връзка.

mediapool.bg