Кламер БГ - Новини: Поредна година общини не искат безвъзмездно минерални извори, но им се предлагат пак

Поредна година общини не искат безвъзмездно минерални извори, но им се предлагат пак

България

|
Ср, 13 Дек 2023г. 16:36ч.
Поредна година общини не искат безвъзмездно минерални извори, но им се предлагат пак

Сного от общините и най-вече Столична не успават да оползотворят минералните си извори, сн. БГНЕС

И догодина - за шести пореден път, на Столична община, Невестино, Велико Търново, Търговище, Харманли, Чирпан и Приморско се предлага да ползват безвъзмездно находища за минерални води, но те систематично не проявяват интерес. Министерството на околната среда и водите обаче не се отказва и отново е публикувало списък за извори, които може да предостави през 2024 г. за управление на тези общини. Става въпрос за осем находища на минерални води и пет участъка от находища, които местните власти могат да използват, без да плащат на държавата за това и на свой ред да ги предоставят срещу тарифа за ползване.

Правото общините да получат безвъзмездно държавни находища на минерална вода, чийто дебит не се използва в 51 процента, за период от 25 години бе дадено с поправки в закона за водите през 2009 г. Оттогава ежегодно се изготвя списък с изворите, като идеята е общините да могат да печелят от тях като ги дадат на концесионери.

В първите години интересът към минералните извори в туристическите региони бе по-съществен, но след това отслабна рязко и специално тези 13 извора се предлагат от 2019 г.

Ако обаче община заяви, че иска минерален извор, но не го използва в продължение на пет години, тя ще загуби безвъзмездното право върху него.

mediapool.bg