Кламер БГ - Новини: ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС обещаха рекорден бюджет за култура, повече пари за здраве и киберсигурност

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС обещаха рекорден бюджет за култура, повече пари за здраве и киберсигурност

България

|
Ср, 13 Дек 2023г. 17:09ч.
ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС обещаха рекорден бюджет за култура, повече пари за здраве и киберсигурност

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС обещаха рекорден бюджет за култура, повече пари за здраве и киберсигурност

ГЕРБ, "Продължаваме промяната-Демократична България" и ДПС обещаха в бюджета за догодина да бъдат отпуснати повече от първоначално предвидените пари за култура, здравеопазване, образование и сигурност.

Решението било взето на среща между трите формации и финансовия министър Асен Василев.

"Това са национални приоритети, които не са толкова скъпи, и разликата в промяната не би се отразило драстично в общата ни политика. Независимо как преразпределяме разходите, така че да имаме основните приоритети на масата, не надхвърляме 3% дефицит, защото еврозоната е наш общ приоритет и ще се борим тази година да бъдем точно в 3%, за да може догодина да вървим по пътя на еврозоната", каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

Повече средства за култура и образование

Бюджетът за култура ще бъде увеличен от 387 млн. лв. на 520 млн. лв.

"Това са допълнителни 68 млн.лв. за сценични изкуства, музеи и галерии, допълнителни близо пет милиона за българските културни институти, 15 млн. лв. за Фонд "Култура", посочи председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Решението идва след протести на артисти, музиканти, библиотекари и служители на музеите, които настояваха за повече средства за сектора и увеличение на заплатите.

"Слагаме културата като основен акцент в този бюджет, защото това е приоритет за нашето управление", добави Кирил Петков.

Ще бъдат заделени пет милиона лева за Фонд "Стамболов", който е за стипендии за българите, които решат да се обучават в топ университетите на света и се върнат обратно в България да работят за пет години.

Пари за Националната детска болница и Протонен център

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС са се договорили за средствата в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), възлизащи на над 8 млрд. лева, да бъде въведен "двоен контрол". Той ще се извършва от Министерството на здравеопазването и НЗОК.

"Всички търгове за лекарства да имат двоен контрол, да сме сигурни, че парите отиват наистина за лекарства, а не в некачествени обществени поръчки", каза Петков.

Формациите са се разбрали да бъде финансирано изграждането на Националната детска болница.

Тази детска болница трябва да стане реалност, сега ще има среща с експертите и с хората, които отдавна работят по тази тема, заяви Петков.

За проектирането на Протонния център за лечение на онкоболни ще бъде отделен един милион.

Асен Василев пое ангажимент да го запише в бюджета, когато станат готови с проекта, в рамките на една-две години ще го финансираме, за да бъде изграден", добави Борисов.

Лидерът на ГЕРБ каза още, че между политическите сили има разбирателство да бъде решен проблемът с промишления ток, заплащан от църкви, училища, детски градини, яслите, културните центрове, читалищата, спортните дружества. Това щяло да стане през законодателна промяна, но не уточни каква точно.

Нов Център за киберсигурност

Формациите от мнозинството все още не са се разбрали по отношение на реформата в службите за сигурност, но са се договорили да бъде изграден Център за киберсигурност. Според Кирил Петков така ще има "истинско противодействие на фалшивите новини и атаките в интернет".

Решихме да не страдат службите, докато ние се наумуваме кой е най-добрият вариант за службите, тези 30 млн. лв. са изключително важни, за да бъде изграден центърът, добави Борисов.

mediapool.bg