Кламер БГ - Новини: Подкопан е мост на магистрала "Струма", но няма опасност за пътуващите

Подкопан е мост на магистрала "Струма", но няма опасност за пътуващите

България

|
Ср, 10 Фев 2021г. 19:42ч.
Подкопан е мост на магистрала "Струма", но няма опасност за пътуващите

Вода е направила дълбоки улеи под един от мостовете на магистрала "Струма" до село Мало Бучино, но няма опасност за съоръжението, твърдят от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Снимка: бТВ

Минаващата в близост река си е пробила ново корито под моста на магистралата и е изровила улеи, точно до носещите клони. Улеите са широки около 2 метра и дълбоки около 1.7 метра, показа бТВ.

Екип на държавната компания "Автомагистрали" е проверил дали има опасност за пътуващите по магистралата.

Няма опасност за стабилността на мостовите съоръжения на магистрала "Струма" в района на Мало Бучино и пътуващите трябва да са спокойни, увериха от АПИ.

При строителството на магистрала "Люлин", която от 2018 г. е част от магистрала"Струма", мостовите съоръжения са изградени с пилотно фундиране. Пилотите са на дълбочина 20 метра и няма опасност от пропадане, посочват от пътната агенция.

От там обясняват, че тъй като трасето на магистралата преминава през райони, които са водосбор от планина Люлин и при обилни валежи водите, които се стичат от склоновете на планината, образуват наноси от кал и тиня и запушват деретата, по които водата трябва да се оттича. Вследствие на това се нарушават насипите под съоръженията.

Предприети са действия и започва запълване на изнесените от водата земни маси с подходящ материал за възстановяване на насипа, твърдят от АПИ.

Предстои изготвянето на проект за подобряване на отводняването, като целта е той да бъде изпълнен в новия строителен сезон, обещават от пътната агенция.

Снимка: бТВ

Това е поредният проблем свързан с бившата магистрала "Люлин". В края на януари скали паднаха на пътя върху движещ се автомобил. За щастие инцидентът се размина само с материални щети. Пътният шеф Георги Терзийски обвини за случващото се по магистралата, която беше построена по времето на първия кабинет на Бойко Борисов, правителството на Сергей Станишев.

От пускането й в експлоатация през 2011 г. бившата магистрала "Люлин" непрекъснато е в ремонт - укрепване на свлачища и ремонт на тунели. До момента АПИ не е представяла справка колко средства е дала за поддържането на 19 километровата отсечка за изминалите 10 години.

mediapool.bg