Кламер БГ - Новини: Пендаровски отложи срещата с ОМО "Илинден", за да не дразни България

Пендаровски отложи срещата с ОМО "Илинден", за да не дразни България

България

|
Пет, 14 Ян 2022г. 15:26ч.
Пендаровски отложи срещата с ОМО "Илинден", за да не дразни България

Стево Пендаровски

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски отложи за неопределено време срещата с представители на ОМО "Илинден-Пирин" и ОМО "Илинден".

Официалната посочена причина е пандемията, но македонското издание "Независен" коментира, че това е очевиден опит да не се напряга ситуацията преди посещението на българския премиер Кирил Петков в Скопие.

Преди два дни пандемията, например, не е попречила на посещението на албанския президент Илир Мета в Скопие.

Президентът Пендаровски съобщи преди два дни, че ще приеме по тяхна молба делегации на две македонски сдружения от България - ОМО "Илинден-Пирин" и ОМО "Илинден".

В искането за срещата организациите посочиха срещата на българския държавен глава Румен Радев с представители на български сдружения в Северна Македония.

Съдът в Страсбург постанови 16 присъди в полза на двете македонски сдружения, но нито една от тях не е изпълнена от София до момента.

"ОМО Илинден - Пирин" бе регистрирана като политическа партия през 1999, но регистрацията й бе отнета година по-късно.

Конституционният съд обяви ОМО за противоконституционна политическата партия, тъй като тя се бори за отцепване на част от територията на страната ни.

На този фон посолството на САЩ у нас излезе с позиция, че Съединените щати не са повдигали въпроси за "македонско малцинство" пред София.

Повод е материал със зам. държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар на "Гласът на Америка", в който се твърди, че Посолството на САЩ в София и българското правителство работят за адресиране въпросите на "македонското малцинство" у нас.

Посолството уточнява, че интервюто е породило някои погрешни схващания относно политиката на САЩ в региона, отбелязва БНТ.

"Правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство. Нашите дискусии с българското правителство са фокусирани върху нашата обща визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа чрез интеграция на всички нейни части, включително Западните Балкани", се посочва в позицията.

БНТ разполага със скрип на пълното интервю, където се вижда, че думите "македонско малцинство" фигурират във въпроса на журналистиката, а не в отговора на Ескобар. БНТ разполага със скрип на пълното интервю, където се вижда, че думите "македонско малцинство" фигурират във въпроса на журналистиката, а не в отговора на Ескобар.

mediapool.bg