Кламер БГ - Новини: Прокуратурата проверява изкопите в забележителността "Мелнишките пирамиди"

Прокуратурата проверява изкопите в забележителността "Мелнишките пирамиди"

България

|
Пет, 14 Ян 2022г. 16:40ч.
Прокуратурата проверява изкопите в забележителността "Мелнишките пирамиди"

Прокуратурата проверява изкопите в забележителността

Прокуратурата и полицията проверяват дали е извършено престъпление при изкопните дейности в природната забележителност "Мелнишните пирамиди", за които беше подаден сигнал преди Нова година и тогава стана ясно, че регионалната екоипнспекция в Благоевград е започнала административно-наказателна процедура по случая.

В петък на място на започналите строително дейности беше вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, която заяви, че ще има санкции за фирмата, притежаваща строителната техника, която е заснета на мястото на извършеното нарушение.

Дни преди Нова година благоевградската екоинспекция извърши проверка по подаден сигнал и установи, че на територията на "Мелнишките пирамиди" има оформена площадка от два декара, откъдето са премахнати дървета и храсти и така е нарушен режимът на защитената територия.

Самата природна забележителност не е засегната. При проверката преди Нова година не е засечена техника, но се проверява номерът на машината с помощта на земеделското министерство.

От местната община твърдят, че не знаят за какво става въпрос, неофициално се твърди, че мястото се разчиства за строеж на паркинг в близост до църквата "Света Петка". По друга информация на бТВ местен бизнесмен искал да укрепи ската след свлачищен процес, както и да пригоди мястото за движение на автомобили.

"Няма да оставим в България да се унищожава природното наследство, защото това е най-добрата основа за правене на туризъм и ние сме длъжни да го завещаем на следващите поколения", коментира в петък при посещението си на място Сандов.

"Мелнишките пирамиди" са уникално място и трябва да го пазим и съхраняваме, а не заради нечии интереси да се унищожава. Туристите идват в Мелник заради природното и културно богатство, а не защото има изградени паркинги", заяви той, цитиран от пресцентъра си.

Той призова гражданите да подават сигнали за подобни нарушения, за да може екоминистерството да реагира. "Това е нашата работа и ние сме готови да я свършим", декларира той.

mediapool.bg