Кламер БГ - Новини: ПП и ДБ могат да си говорят само с нас, констатира Борисов

ПП и ДБ могат да си говорят само с нас, констатира Борисов

България

|
Ср, 19 Апр 2023г. 15:05ч.
ПП и ДБ могат да си говорят само с нас, констатира Борисов

Бойко Борисов, сн.:БГНЕС

Демонстрираният негативизъм на останалите партии към сделката между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) за председател на парламента се оказа още един аргумент на Бойко Борисов в подкрепа на тезата му, че единственото стабилно правителство би било между партията му и новата коалиция.

"Виждате каква все още омраза има, особено между другите партии. Това, което видях, е, че "Продължаваме промяната" и "Да, България" могат да си говорят само с нас", коментира той в сряда пред журналисти в парламента.

"Няма да сме на избори, ако те подкрепят нас от първия мандат", добави той, говорейки за вариантите за съставяне на правителство, като под "те" визираше ПП и ДБ.

Партиите от коалицията ПП-ДБ обаче имат решения на ръководствата си, че няма да подкрепят правителство с мандат или участие на ГЕРБ. Борисов изглежда има вариант това да се промени, макар преди ден Николай Денков от ПП да изрази скептицизъм.

"С всеки изминал ден и те, и ние, виждайки и отношението на другите партии в парламента, разбираме, че, ако намерим решение, това ще е най-стабилното и добро за България. И те, и ние го виждаме. Днес, ако им гледахте физиономиите - и техните, и нашите, това излъчваха", разясни Борисов.

Той изтъкна и договорената между ГЕРБ и ПП-ДБ законодателна програма за първата сесия на парламента.

В сряда се материализира и първият кадрови компромис между двете най-големи парламентарни сили: Росен Желязков от ГЕРБ бе избран за председател на Народното събрание с подкрепата на коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България", която пък ще излъчи председателя на правната комисия, съгласно постигнатото джентълменско споразумение.

"С едно голямо мнозинство беше избран председателят на Народното събрание, както и всичките органи на парламента. Да продължим да работим по правосъдна реформа, финанси, икономика и т.н. Има толкова неща и по ПВУ, които да свършим. Много лесно е да кажеш "не", затова продължаваме търпеливо да действаме", каза Борисов и отново даде знак, че очаква промяна в позицията на ПП-ДБ за общо правителство с ГЕРБ.

В същото време той не отговори еднозначно дали би подкрепил правителство с мандат на ПП-ДБ. Отново отказа да каже и какъв е неговият план "Б", ако не се стигне до договорка за кабинет между ГЕРБ и ПП-ДБ.

Въпросният план "Б" обаче е ясен, макар и неизказан – правителство с мандат на ГЕРБ и подкрепа на ДПС, БСП и ИТН.

"Трябва да се изчерпат всички опции между първите две големи партии. Винаги в света това носи най-голямо спокойствие,сигурност и до голяма степен дължина на съществуването на едно правителство. Фактът, че ротационното председателство го направихме на 3 месеца, значи, че всички в главите си имаме идеята правителство да продължи дълго", коментира той.

Паралелно с разговорите за обща законодателна програма на ГЕРБ с ПП-ДБ, през последните дни Борисов се срещна с лидерите на останалите партии в парламента. Последната среща проведе в сряда и беше с "Възраждане":

"Вече знам за какво мога да разчитам на "Възраждане" ясно, точно. Ако има закони, които да бъдат добре подкрепени в дадени сфери, знам тяхното мнение. Знам мнението на ДПС, на ИТН, на ПП и ДБ, знам мнението и на госпожа Нинова. Разбира се, че съм обнадежден".

Борисов обяви, че предстои и лидерска среща между ГЕРБ и ПП-ДБ, а да въпрос кога ще бъде тя, отговори: "Когато станем готови".

Той даде да се разбере, че очаква президентът Румен Радев да не бърза прекалено с връчването на проучвателените мандати. "Румен Радев, който е президент на България, би трябвало да има интерес да има редовно правителство, затова очаква добросъвестно, добронамерено държавният глава да се отнесе към този въпрос".

А на въпрос какво предстои оттук нататък, той отговори лаконично със "step by step".

mediapool.bg