Кламер БГ - Новини: До 1 август пускат движението през тунел "Железница" в едната лента

До 1 август пускат движението през тунел "Железница" в едната лента

България

|
Ср, 19 Апр 2023г. 15:06ч.
До 1 август пускат движението през тунел "Железница" в едната лента

Багери разчистват свлачището пред тунел

До 1 август тази година се очаква да бъде укрепено свлачището преди тунел "Железница" на магистрала "Струма" и да се пусне движението в едната лента от Гърция към София. Това съобщи министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков пред бТВ.

След това, в рамките на няколко месеца, да бъде пусната и другата лента, допълни той.

Тунел "Железница" е готов от поне две години, но не може да се ползва заради активирали се свлачища от двете му страни. Едва в началото на тази година започна укрепването на свлачищата.

Огромни усилия се полагат и по строителството на магистрала "Хемус", стана ясно от думите на арх. Шишков.

След като е одобрен Подробния устройствен план на деветия участък, вече текат отчуждителните процедури по трасето, каза регионалният министър.

За участъци пет и шест се преработват проектите, за да започне строителство и по тях.

На четвъртия участък обаче има доста напреднало незаконно строителство, чието продължаване или събаряне е в ръцете на депутатите, допълни арх. Шишков.

През септември 2023 г. се очаква да започне строителството и на магистралата Русе - Велико Търново в участъка около град Бяла, съобщи още регионалният министър.

По думите му най-важни за изграждане са пътищата по направлението север - юг и открои тунелът под Петрохан, който е най-пряката връзка между северна и южна България.

mediapool.bg