Кламер БГ - Новини: Около Паметника на Съветската армия вече ще има и скеле

Около Паметника на Съветската армия вече ще има и скеле

България

|
Пет, 15 Септ 2023г. 16:59ч.
Около Паметника на Съветската армия вече ще има и скеле

Достъпът до Паметника на Съветската армия трябваше да се ограничи заради опасност от инциденти. Сега ще се прави и конструктивно обследване. Сн. Mediapool, архив

Около Паметника на Съветската армия в центъра на София от петък се поставя и скеле. То ще се използва, за да се направи конструктивно обследване на монумента, а резултатите от него са нужни за бъдещото преместване на скулптурите.

Това се казва в кратко съобщение на сайта на Областната администрация София-град.

"Конструкцията е пореден етап от изпълнението на Плана за безопасност, който има за цел да запази живота и здравето на гражданите. Същевременно се цели обследване на състоянието на паметника с оглед на предстоящите експертни решения по преместването му", пише в съобщението.

До момента е правено обследване на облицовката върху постамента. Не се знае какво е състоянието на самата конструкция, нито на фигурите. Възможно е да се окаже, че и те са опасни, както стана с плочите. Именно заради състоянието на облицовката преди няколко седмици Паметникът на Съветската армия беше ограден със строителни платна, а достъпът до него беше ограничен.

Преди време новият областен управител на София Вяра Тодева заяви, че ще изпълни решението на Столичния общински съвет, с което се иска от държавата в лицето на областната администрация, да премести композицията в Музея на социалистическото изкуство. В последствие се оказа, че заради липса на строителни книжа, както и заради нуждата от допълнителни проучвания, паметникът едва ли ще бъде демонтиран до края на годината. Възможно е обаче да се наложи спешно решение, ако композицията също се окаже опасна.

Съдбата на Паметника на Съветската армия активира защитниците му от "Левицата", "Възраждане" и БСП, които се вдигнаха да бранят монумента.

mediapool.bg