Кламер БГ - Новини: Държавният ВиК холдинг с нов борд, двама шефове и надзор

Държавният ВиК холдинг с нов борд, двама шефове и надзор

България

|
Пет, 15 Септ 2023г. 20:25ч.
Държавният ВиК холдинг с нов борд, двама шефове и надзор

Държавният ВиК холдинг с нов борд, двама шефове и надзор

Пълна промяна е предприело регионалното министерство в държавния ВиК холдинг, където правителството на ГЕРБ наля 1 млрд. лв. за подобряване водоснабдяването и за инфраструктура, а вместо това дружеството досега само раздава заеми на своите дъщерни дружества – държавните водни оператори, и то основно за погасяване на техните дългове.

В петък от ведомството обявиха, че е отстранен целият Съвет на директорите и вече ходингът има управителен и надзорен съвет. Такава бе структурата до януари 2021 г., когато бе променена при едни от поредните назначения.

Така от старото ръководство е останала само директорката Ирена Георгиева, но тя вече ще представлява холдинга заедно с 33-годишния Лозко Лозев, който е сред новите назначения и фактически става първи директор, а Георгиева ще е втори. Лозков ще е председател на УС, а Георгиева – негов замекстник. Останалите нови двама членове на управата са Владимир Бибов и Атанас Бояджиев.

Отстранени от ръководството са Теодора Пакулева, Пламен Манолев, Любен Петров и Божидар Спасов.

Във върнатия като звено в холдинга надзор са назначени ВиК инженерът и дългогодишен преподавател в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) проф. д-р инж. Ганчо Димитров като председател, както и Кирил Симеонов, Росица Димитрова, Дафинка Семерджиева и Богомил Петков.

Решението за промяната е на регионалния министър Андрей Цеков, който е от "Продължаваме промяната".

Връщането на двустепенната форма на управление цели да се оптимизира работата във ВиК сектора и да засили проектите за модернизация на ВиК мрежата и инфраструктурата, да реализира редица големи водни проекти, с които да се подобри качеството на предлаганите услуги за гражданите, се казва в съобщението на МРРБ. Оттам уточняват, че промените се очаква да подпомогнат ВиК операторите при реализацията на проектите им с европейско финансиране и да допринесат за финансовото оздравяване на ВиК дружествата от структурата на ВиК Холдинга.

Ведомството допълва, че разчита експертите от Надзорният съвет и Управителния съвет на "Български ВиК холдинг" да направят в спешен порядък анализ на реалното състояние на 24-те дъщерни дружества и да предложат мерки за финансово оздравяване на ВиК операторите, за да заработи ВиК Холдингът като инвестиционно дружество, което подпомага проекти за модернизацията на ВиК инфраструктурата

Предстои вписването на решенията в Търговския регистър.

Кои са новите в управата на ВиК холдинга

Реално само Ирена Георгиева запазва поста си, но с отслабени функции. Тя бе назначена през август 2022 г. Завършила е право в СУ "Св. Климент Охридски", където е защитила и докторантура по финансово право.

Фактически новият директор Лозко Лозев е завършил "Водоснабдяване и канализация" в УАСГ. Бил е главен инженер на "ВиК" ЕООД Хасково, занимавал се е с проектиране на водопроводни и канализационни мрежи, поддръжка и ремонт на ВиК мрежи, информират от МРРБ.

Атанас Бояджиев вече е бил част от ВиК холдинга – в първия му надзорен съвет пир създаването на дружеството. Преди това е работил по европейски проекти в различни институции, бил е съветник в политическия кабинет на МРРБ от 2017 г. до 2021 г. и е отговарял за политиките в сферата на регионалното развитие, ВиК сектора и нормативното законодателство.

"Владимир Бибов притежава магистърски степени по "Публични финанси" от УНСС и "Журналистика и медии" от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има 14 г. опит във финансовия сектор, 5 години от които в Комисията за финансов надзор. Бил е съветник в политическия кабинет на МРРБ в периода юни – август 2023 г., като е отговарял за политиките във ВиК сектора“, се казва в съобщението на МРРБ.

Съставът на новия надзор

Председателят на възстановения надзор е проф. д-р инж. Ганчо Димитров е магистър строителен инженер по водоснабдяване и канализация от университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), като има и специализации в Москва и във Виена, информират от МРРБ. В момента той преподава в катедрата "Водоснабдяване, канализация и пречистване на водите" (ВКПВ) в УАСГ. "Зад гърба си има реализирани над 90 проектантски и научноизследователски проекти в областта на установяването на загубите на вода и разработване на рационални технически решения и системи за намаляването им, мониторинг на водопотребелението в сгради и населени места, проектиране на бързи самопромиващи се филтри за пречиствателни станции за питейни води (ПСПВ)“, пише още в съобщението на МРРБ. Ведомството допълва, че проф. д-р инж. Ганчо Димитров е внедрил във водоснабдителната практика проекти с доказано намаление на загубите на вода и броя на авариите.

Инж. Росица Димитрова е инженер химик , чийто професионалният ѝ път минава във "ВиК" ЕООД – Благоевград, като в периода 2014-2021 г. е била управител на водното дружество. Под нейно ръководство са внедрени енергийно-ефективни мерки в пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ) Благоевград, ПСОВ Разлог, ПСПВ Гоце Делчев, изградена е и фотоволтаична инсталация на територията на ПСОВ Благоевград, сочи визитката й.

Богомил Петков е завършил Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов. Работил е в частния сектор, член е на управата на Камарата на строителите в България, бил е народен представител в 47-то и 48-то Народно събрание“, съобщават от МРРБ.

Кирил Симеонов е завършил "Икономика и мениджмънт" в Университет Охайо Уеслиън, САЩ и има магистърска степен по Международен мениджмънт от Университет Бокони – Милано, Италия. Занимавал се е с търговия с акции и финансови деривати, бил е народен представител в 45-то, 46-то и 47-мо Народно събрание.

Дафинка Семерджиева е юрист от ЮЗУ "Неофит Рилски". Била е главен юрисконсулт на Община Пещера, заместник-кмет на Община Пещера (от 2007 г. до 2009 г.) с ресор европейски проекти, заместник-областен управител на Пазарджик. През последните 10 години работи като адвокат“, съобщават от МРРБ.

mediapool.bg