Кламер БГ - Новини: Почина дългогодишният директор на Музикалния театър Светозар Донев

Почина дългогодишният директор на Музикалния театър Светозар Донев

Общество

|
Вт, 09 Ноем 2021г. 14:03ч.
Почина дългогодишният директор на Музикалния театър Светозар Донев

Светозар Донев, сн. БГНЕС

Отиде си проф. Светозар Донев, дългогодишен директор на Музикалния театър, драматичен и оперен режисьор, преподавател и професор по актьорско майсторство и оперна режисура в Държавната музикална академия.

"С голяма болка и тъга съобщаваме тъжната вест, че тази нощ ни напусна проф. Светозар Донев /29.01.1933г. - 9.11.2021г./ - дългогодишен директор на ДМТ"Ст. Македонски", изключителен творец и артист, личност - епоха в историята на Музикалния театър, харизматичен и обичан и от трупата и от публиката!", посочиха от Държавния музикален театър.

Светозар Донев завършва през 1954 г. режисура при Георги Стаматов във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". След това специализира оперна режисура в Париж и Москва. Дебютира през 1954 г. с постановката "Младостта на бащите" от Б. Горбатов в драматичния театър "Гео Милев", Стара Загора. Работи в бургаския театър "Адриана Будевска", русенския "Сава Огнянов", Държавния музикален театър "Стефан Македонски" и Софийската опера.

Два пъти е директор и главен художествен ръководител на Държавния музикален театър в София - в периодите 1972-1978 и 1996-2009 г. Работи и като директор и главен художествен ръководител на Софийската опера.

Член е на жури на международни оперни конкурси в България, Испания, Швейцария, Белгия, Япония.

Този месец се навършват 20 години от премиерата на оперетата "Една нощ във Венеция" на сцената на Музикалния театър, режисирана от него.

mediapool.bg