Кламер БГ - Новини: ТАСС ще има кореспондент в Космоса

ТАСС ще има кореспондент в Космоса

Общество

|
Ср, 17 Ноем 2021г. 16:42ч.
ТАСС ще има кореспондент в Космоса

Космическият кореспондент Александър Мисуркин

Руската агенция ТАСС ще е първата в света медия, която ще свое представителство в Космоса. Меморандум за подобно сътрудничество подписаха в сряда генералният директор на ТАСС Сергей Михайлов и шефът на държавната корпорация "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, съобщи агенцията.

Първият кореспондент на ТАСС В орбита ще е космонавтът Александър Мисуркин, които ще предава за агенцията новини от живота и работата на Международната космическа станция, както и снимки и видеа, които ще бъдат публикувани от агенцията на сайта й и в официалните й страници в социалните мрежи.

По думите на Михайлов, ТАСС винаги се стреми да е на мястото на новините. "Досега се ограничавахме на нашата планета – представителства на агенцията има във всички региони на Русия и в над 60 държави и техният брой ще нараства. Замислихме се, че сега предмет на нашата експанзия може да е Космосът и много се радвам, че нашето сътрудничество с "Роскосмос" се случи толкова бързо и лесно", каза шефът на ТАСС. "За нас е невероятна чест са приемем руските космонавни за наши колеги, с нетърпение чакаве новини и удивителни кадри от орбита", посочи той.

Рогозин на свой ред смята, че отриването на кореспондентски пункт на Международната космическа станция ще позволи на повече хора да се запознаят с работата на космонавтите, за провежданите в орбита научни експерименти, спецификата на космическия полет. Според него съвместяването на космонавтската и кореспондентската работа няма да доведе до конфликт на интереси, въпреки достъпа до служебна информация. "Космонавтите са дълбоки професионалисти и разбират къде е краят. Не мисля, че ще има конфликт на интереси", посочи Рогозин и изрази съжаление, че не е станал той сътрудник на ТАСС.

"Разбира се, обидно ми е, че карта за специален кореспондент на ТАСС получи Мисуркин, а не аз", пошегува се той, а Михайлов му отвърна в същия дух, че агенцията е готова още днес да му предложи работа по съвместителство.

Мисуркин ще се отправи в Космоса на 8 декември с кораба "Съюз МС-20" заедно с японския милиардер Юсаку Маезава и неговия помощник Йодзо Хирано. Удостоверението за специален кореспондент Мисуркин ще получи на Байконур, непосредствено преди полета

mediapool.bg