Кламер БГ - Новини: Неразказаните истории на столицата във филма "За София, с любов"

Неразказаните истории на столицата във филма "За София, с любов"

Общество

|
Ср, 13 Дек 2023г. 17:25ч.
Неразказаните истории на столицата във филма "За София, с любов"

Младите режисьори Мартин Граховски и Петър Тухчиев на премиерата на филма

Документалният филм "За София, с любов" на младите режисьори Мартин Граховски и Петър Тухчиев разказва за най-емблематичните символи на столицата - от античността до съвремието.

Дванадесет минутният филм цели да разкаже за отличителните градски символи на столицата през личните разкази на неговите жители, които не са родени в София. Така режисьорите смятат, че ще се засили любопитството на бъдещите туристи към града и вярват, че историите на столицата с нейните обекти и хора заслужават да бъдат научени и споделяни.

"Често забравяме красотата на града, в който живеем. Вглъбяваме се в поредния закъснял автобус, поредната асфалтова дупка или някое събитие, което не отговаря на нашите представи", споделя режисьорът Мартин Граховски по време на премиерата на филма в галерия DOZA.

По думите на двамата режисьори филмът е тяхното "любовно писмо към София" - град, в който нито един от тях не е израснал, но го чувстват близък.

"С този филм поставяме началото на един разговор. И се надяваме, че още много хора ще се влюбят в София - дали за 12 минути или за цял живот", допълва Петър Тухчиев.

Платформата #soSofia застават зад каузата на младежите, защото тя разказва историите, които правят София отличителна и предоставя интересни места, истории и неща в града на български и английски.

"София е град с много лица, пълен с шарени хора, шумни гласове и много история. На пръв поглед тя изглежда хаотична, но всички тези пластове - история, религия и култура са това, което прави духа на София толкова уникален", разказва Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България, Северна Македония, Албания и Косово.

Тя обяви, че компанията стартира нова дългосрочна инициатива за дигитализиране на нематериалното наследство на столицата през историите на различните й обитатели. Mastercard планира конкурс по темата, който ще бъде представен в началото на следващата година.

Премиерата на първото видео с подобна концепция бе представено в рамките на изложбата "Без филтър: 10 години People of Sofia" на Вихрен Георгиев в галерия DOZA. То разкрива нефилтрираната душа на града през погледа на фотографа и куратора Милена Едвиг.

Филмът "За София, с любов" е част от на проекта #soWelcometoSofia на платформата #soSofia, който стартира по-рано тази година с мащабна инсталация на Терминал 2 на летище "София". Проектът е реализиран с подкрепата на програмата за социализиране на културното наследство на Столична община, кaтедра "Социология" към Софийски университет "Климент Охридски", летище "София" и Mastercard.

mediapool.bg